Uwielbiam białą rzodkiew. Często jem ją „od tak” lub robię z niej surówki, dodaję ją do różnych sałatek, a nawet past. Dziś zapraszam Was na prostą i smaczną surówka z białej rzodkiewki (z majonezem). Spróbujcie.
Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem)

Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem)
2016-05-15 22:05:41

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 2 porcje)
- 1 biała rzodkiewka (około 300 g przed obraniem)
- 1 średnia marchewka
- 1 cm pora
- 1 jabłko
- 1 łyżka majonezu Folwark
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Rzodkiewkę, marchew i jabłko (u mnie średniej wielkości) obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie delikatnie solimy i odstawiamy na około 15-20 minut. Moja rzodkiew nie była ostra, dlatego stała krócej.
- Po tym czasie do surówki dodajemy majonez, jogurt i drobno posiekany por.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbując smak.
- Podajemy do obiadu, np. z w towarzystwie paluszków rybnych i ziemniaków.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/