Surówka na słodko (z kapustą pekińską) Dziś do obiadu polecam Wam pyszną i prostą do przygotowania surówkę z kapusty pekińskiej na słodko. Słodyczy surówce dodają jabłko, marchewka i… miód. Moje dzieci i reszta rodziny po prostu rozsmakowali się w tym połączeniu. Polecam i wam spróbować. Surówka na słodko jest pyszna i lekka, Pasuje idealnie do mięsa z sosem lub innych potraw. Spróbujcie.
Składniki:
- około 1/4 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- pół jabłka
- około 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- około 1 łyżki płynnego miodu do smaku – użyłam miód nektarowy lipowy Huzar
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę pekińską ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i pół jabłka. Jogurt naturalny i miód (najpierw mniejszą ilość).
Mieszamy składniki, doprawiamy do smaku niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy miodu/jogurtu/pieprzu.
Smacznego