Żywność określana mianem „superfood” gości w mojej kuchni już od dawna. Nie wyobrażam sobie by w te jesienne chłodne dni nie sięgnąć po imbir czy cynamon. Ich właściwości nie da się przecenić. Dlatego z tą samą przyjemnością sięgnęłam po książkę Sophie Manolas „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem”. Autorka omówiła ponad 60 superfoodów podpowiadając jak najlepiej je wykorzystać i co smacznego można z nimi przygotować. Dzięki tej pozycji dowiedziałam się znacznie więcej o superfood, uzupełniłam swoją wiedzę i… kuchenne szafki. Bo okazuje się, że mianem superfood określa się o wiele więcej produktów niż do tej pory myślałam. Autorka dość szczegółowo wymienia składniki odżywcze zawarte w powszechnie dostępnych produktach, informując przy tym na jakie dolegliwości mogą pomóc.
„Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem to głęboka i wszechstronna analiza powszechnie znanych produktów. W mojej książce zastanawiam się, jak produkty mogą wpłynąć na stan zdrowia i zapobiegać chorobom. Chcę ułatwić proces podejmowania żywieniowych decyzji i pokazać, że cała zdrowa żywność to superfood.”
– Sopie Manolas
Książka podzielona jest na rozdziały opisujące poszczególne rodzaje superfood:
- ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE
- RODZINA KAPUSTOWATYCH
- WARZYWA KORZENIOWE
- WARZYWA STRĄCZKOWE
- INNE WARZYWA
- ORZECHY I NASIONA
- OWOCE
- ZIOŁA I PRZYPRAWY
Czy polecam Wam tą książkę? Zdecydowanie tak. Pięknie wydana, pełna ciekawy i co najważniejsze przydatnych informacji, które odpowiednio wykorzystane mogą wpłynąć wyłącznie pozytywnie na nasze zdrowie i życie.
#theediblepharmacy #Buchmann
”Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem”
Autor: Sophie Manolas
Objętość: 202 strony
Wydawnictwo: Buchman