Spaghetti z pulpecikami w pomidorowym sosie Dziś mam dla Was przepis na kolejny pyszny, szybki obiad dla całej rodziny. Spaghetti z pulpecikami w aromatycznym pomidorowym sosie. Moja rodzina była zachwycona. Pulpeciki tym razem przygotowałam z mięsa mielonego z szynki, ale spokojnie możecie je przygotować również z innego rodzaju mięsa. Pamiętajcie, aby formować małe pulpeciki, w końcu podacie je z makaronem 🙂 Całość wychodzi naprawdę pyszna. Ja zawsze dodatkowo posypuję wszystko startym na drobnych oczkach serem. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki (można też użyć inne)
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
- 3/4 płaskiej łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko klasy M
- odrobina oleju do podsmażenia pulpecików
Na sos:
- 1 słoik sosu pomidorowego – ja użyła z cebulą i rozmarynem 400 g z Amus
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pieprz i sól do smaku
Do podania:
- makaron do spaghetti – do nabycia w Amus
- starty ser
- listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy 1 jajko dodajemy przyprawy i 3 łyżki bułki tartej, wyrabiamy ręką. Z masy mięsnej formujemy w dłoniach małe pulpeciki (ciut większe od orzecha włoskiego). Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju. Następnie dolewamy cały słoiczek sosu pomidorowego i po chwili szklankę bulionu. Całość doprawiamy suszoną bazylią. Delikatnie mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do zgęstnienia sosu, pod koniec doprawiając do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti.
Pulpeciki podajemy z makaron, posypane startym serem i listkami świeżej bazylii.
Smacznego
Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl