Uwielbiam domowe sosy musztardowe. Dziś polecam Wam przepis na sos musztardowo-śmietanowy. Najczęściej podaję go do jajek na twardo lub jaj faszerowanych, kotletów, sałatek itp. Spróbujcie. Przygotowanie takiego sosu zajmie Wam dosłownie chwilę.
Do przygotowania mojego sosu użyłam musztardy dijon Develey z serii premium. Pyszna musztarda o delikatnej konsystencji o lekko słonym smaku. Jak wszystkie produkty z serii idealnie prezentu się na stole dzięki pięknemu słoiczkowi w kształcie kielicha. Musztarda idealnie nadaje się do przygotowania najróżniejszych sosów, dresingów, jako dodatek do mięs itd.
Składniki:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- czubata łyżeczka musztardy dijon (u mnie Develey)
- szczypta cukru
- sól do smaku
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy majonez, dolewamy 2 łyżki śmietany 18% (u mnie z kartonika), dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy cukier i sól do smaku, mieszamy, próbujemy.
Sos podajemy np. do jaj na twardo, faszerowanych, do mięs, sałatek itp.
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
super pomysł na smaczny sosik 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
U mnie bardzo rzadko robi się sosy musztardowe, ale ten wygląda tak świetnie, że z chęcią bym się na niego połakomiła. Tym bardziej, że ma śmietankową nutę, którą lubię. Pozdrawiam. 🙂
😀