Sos do warzyw i dań z grilla

Sos do warzyw i dań z grilla Lubicie grillowane warzywa lub szaszłyki? Ja uwielbiam. Ale takie dania smakują jeszcze lepiej w towarzystwie domowych sosów. Dziś polecam Wam prosty i naprawdę pyszny sos do warzyw i dań z grilla. Mocno bazyliowy, lekko czosnkowy i… tak właściwie w wersji light, bo oparty na naturalnym jogurcie i łyżce oleju. Proste połączenia, które od lat się sprawdza. Taki sos podaję do szaszłyków, grillowanych lub smażonych warzyw, a nawet pieczonych ziemniaków. Tu znajdziecie przepis na pyszne pieczone ziemniaki (klik)

Uwaga! 15% rabatu na zakupy na stronie https://zielonyolej.pl

Kod rabatowy: slodkieokruszki15

Kod ważny do 03.05.2020

Składniki:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżka oleju lub oliwy z oliwek – od jakiegoś czasu u mnie kompozycja olei tłoczonych na zimno od Zielony Olej Wspaniale wzbogacają smak!
  • mała garść listków bazylii (około 2 łyżki posiekanych)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie do smaku: kilka kropli soku z cytryny lub 1-2 łyżeczki majonezu

Przygotowanie:

Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy olej i całość mieszamy. Następnie dodajemy posiekane listki bazylii oraz przyprawy. Mieszamy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Gotowe!

Rada: Sos można wzbogacić kilkoma kroplami soku z cytryny (dodajemy stopniowo i próbujemy) lub 1-2 łyżeczkami majonezu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz