Sos bazyliowo-czosnkowy. Idealny do chrupiącego kurczaka i dań z grilla. Prosta i szybka propozycja, która wzbogaci nie jedną potrawę. Taki sos możecie również wykorzystać do różnych sałatek. U nas najlepiej sprawdza się w towarzystwie kęsków z kurczaka, chrupiących polędwiczek z kurczaka (na zdjęciu) oraz rożnych dań z grilla (czy to mięsnych czy warzyw). Polecam.
Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku
- 8-10 mniejszych listków świeżej bazylii
- około 0,5 – 0,75 małego kubeczka jogurtu naturalnego*
- około 4 łyżek majonezu
- świeżo mielony pieprz do smaku (u mnie od Cykoria)
- sól do smaku
*mały kubeczek 180 g, doradzam wybrać bardziej gęsty jogurt
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i ścieramy na tarce do miseczki. Dodajemy jogurt naturalny (najpierw mniejszą ilość) i majonez. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane listki świeżej bazylii, świeżo mielony pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej jogurtu (w zależności jakiej gęstości sos chcemy uzyskać) i / lub doprawiamy do smaku.
Sos najlepiej schłodzić w lodówce, aby smaki ładnie przeszły.
Tak przygotowany sos bazyliowo-czosnkowy podajemy do chrupiącego kurczaka lub dań z grilla.
Smacznego