Śniadaniowe placuszki – szybkie i pyszne

Śniadaniowe placuszki – szybkie i pyszne

Dziś mam dla Was przepis na nasze ulubione, proste placuszki śniadaniowe. Moje dzieci je kochają. Śniadanie, kolacja, a nawet obiad. Najchętniej jadły by je cały czas 😉 Placuszki smakują rewelacyjnie same, jak i z prostymi dodatkami. U nas ostatnio królują owoce lub syrop klonowy. Córeczka czasem prosi też o wersję polaną sosem czekoladowym 😉 Bez względu na dodatki te placuszki smakują każdemu. Do tego gorąca herbata w ulubionych kubkach i… tak można zaczynać każdy dzień 😉 Bo choć za oknem szaro i ponuro, to na moim stole nie brakuje kolorów 😉 Owoce, kolorowe kubki i talerze Tognana, a do tego urocza patelnia. Czyż to nie wygląda ślicznie? Po prostu śniadanie mistrzów 😉 Zgodzicie się?

Dlaczego marka Tognana?

Tognana to włoska renomowana marka. Piękną porcelanę i wyjątkowe żeliwne patelnie Tognana (ja mam taką), które są nie tylko praktyczne, ale też wspaniale prezentują się na stole (idealne na przyjęcia do serwowania np. do małych przekąsek) możecie zamówić w sklepie https://lekkistyl.pl Polecam! Piękno, styl i jakość.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka klasy M
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Do podania: truskawki, maliny, syrop klonowy

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek.

Rozgrzewamy patelnię (ja spryskuję ją lekko olejem) i smażymy placuszki na małym ogniu z oby stron.

Tak przygotowane placuszki podajemy w towarzystwie świeżych owoców i syropu klonowego (opcjonalnie).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi