Kubek kakao i domowe pieczywo, do tego zapach unoszący się po domu… czasem nie trzeba nic więcej, by dobrze rozpocząć dzień. Dlatego dziś zapraszam Was na przepis na śniadaniowe paluchy drożdżowe. Warto czasem przygotować własne domowe pieczywo. Spróbujcie.
Śniadaniowe paluchy drożdżowe. Domowe pieczywo.
2016-04-13 21:53:54
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 3/4 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 7 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka wody
- 8g drożdży instant
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieczywa
- opcjonalnie można dodać mak lub sezam na wierzch paluchów
Instructions
- Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie miało jednolitą konsystencję. W przypadku gdyby było zbyt lepiące można dodać odrobinę mąki (około 1/2 -1 łyżki).
- Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, w zależności jaką grubość paluchów chcemy uzyskać). Każdą część rolujemy tworząc podłużne wałeczki na długość blachy. Nacinamy wierzch paluchów. Zostawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Po tym czasie smarujemy paluchy rozmąconym jajkiem (można posypać makiem lub sezamem).
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (wierzch paluchów musi być złoty).
- Smacznego
Notes
- Przepis własny
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Fajne paluchy zrobię w weekend
Komentarze ze starego bloga:
8ewelin
2015/02/16 07:54:15
Będę miała idealną kolację bo ja już po śniadaniu
Obłędnie wyglądają
matleen
2015/02/16 15:13:08
Życzę smacznego
raf_all
2015/02/17 01:07:28
O to też bym zjadł
mikimama
2015/02/17 07:36:18
Zapach podczas pieczenia zapewne był zniewalający!
matleen
2015/02/17 23:44:32
Oj, tak. Nie mogłam się doczekać, aż się upieką…
barbaramarias
2015/02/18 16:34:18
Ale pięknie Ci się upiekły
wedith
2015/02/21 11:01:25
Pychotka! Wyglądają przepysznie!