Śniadaniowe bułeczki

Śniadaniowe bułeczki – prosty przepis

Lubicie pyszne świeże bułeczki? Jeśli tak to polecam Wam prosty przepis na śniadaniowe bułeczki. Minimalna ilość składników, chwila pracy i niedługo potem można się cieszyć świeżym, wyśmienitym pieczywem. Osobiście uwielbiam domowe pieczywo. Moja rodzina również. Do takiej bułeczki czasem nie trzeba nic więcej poza odrobiną masła i warzyw. Koniecznie spróbujcie mojego sprawdzonego przepisu na śniadaniowe bułeczki. Miękkie w środku z chrupiącą skórką.

Jak przechowywać domowe pieczywo?

Świeże czy ze sklepu. Pieczywo zawsze powinniśmy przechowywać w dobrym chlebaku. Warto tu sprawdzić ofertę marki Brabantia Brabantia oferuje całą gamę produktów, takich jak brabantia garnki, patelnie, pojemniki na żywność, chlebaki, ale też suszarki do naczyń, deski do prasowania, a także kosze do segregacji. Wszystko wykonane jest z różnych, bezpiecznych dla zdrowia oraz higienicznych materiałów, takich jak nowoczesne tworzywa sztuczne czy stal nierdzewna. Warto postawić na tak dobre jakościowo produkty. Taki chlebak brabantia na pewno sprawi, że każde pieczywo na dłużej zachowa swoją świeżość. Poza tym to zawsze stylowa ozdoba kuchni. Zgodzicie się?

Przepis na proste śniadaniowe bułeczki

Przygotowanie domowych bułek wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka prostych składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni. Mąka, olej, sól, cukier, woda i drożdże. Tylko tyle wystarczy by przygotować pyszne, domowe śniadaniowe bułeczki. Bułeczki z tego przepisu można też śmiało wzbogacić o różne dodatki. Ja często do ciasta dodaję ulubione ziarna lub posypuje bułeczki sezamem. Takie dodatki zawsze mam pod ręką. Wystarczy mieć kilka pojemników, jak brabantia pojemniki. W jednych pojemnikach mam siemię lniane, w innych otręby, sezam, pestki dyni, czarnuszkę czy słonecznik. To wszystko idealnie nadaje się do pieczywa. I to kolejna przewaga domowego pieczywa nad kupnym. W każdej chwili możecie upiec domowe bułki czy chleb z takimi dodatkami jakie najbardziej lubicie. 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól.

Do szklanki ciepłej wody należy wkruszyć świeże drożdże i dodać cukier. Wszystko mieszamy. 

Nasze rozrobione drożdże wlewamy do mąki i dodajemy olej rzepakowy. 

Składniki wstępnie mieszamy łyżką.

Następnie wyrabiamy ręką. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką.

Formujemy a la kulę. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Gdy ciasto podwoi objętość lekko posypujemy je mąką, dzielimy na części i z każdej formujemy bułkę. Ja formuje podłużne bułeczki.

Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Można je lekko oprószyć mąką.

Każdą bułeczkę nacinamy nożem w 3 miejscach. Bułeczki odstawiamy na pięć minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Bułeczki pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia.

Rada: W trakcie pieczenia można je lekko spryskać wodą. Jeśli bułeczki będą słabo się rumienić można na chwilę włączyć termoobieg. 

Powinniśmy uzyskać chrupiącą skórkę i miękkie w środku bułeczki.

Smacznego

 

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi