Śmietankowo bananowy deser warstwowy

smietankowo-bananowy-deser-warstwowy-1Uwielbiam desery. To od nich zaczęła się moja przygoda w kuchni. Dziś polecam Wam śmietankowo bananowy deser warstwowy. Jak to w deserach bywa i ten jest prosty i szybki w wykonaniu. Kilka podstawowych smaków i składników ułożonych w apetycznych warstwach potrafi zdziałać cuda i poprawić humor nawet w tak brzydką deszczową pogodę. Taki deser możecie jeść zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie i umilcie sobie jesienne dni 😉

smietankowo-bananowy-deser-warstwowy-2

Składniki: (na 2 porcje)

*domowy budyń lub kupny

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy budyń śmietankowy. Do deseru wykorzystujemy 1 szklankę gotowego budyniu. Odstawiamy go do wystudzenia (ma być ciepły, ale nie gorący).

Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami (odkładamy jedno ciasto do dekoracji), dodajemy 2 łyżki płatków migdałowych. Całość miksujemy na a la kruszonkę.

Banana obieramy i kroimy w kostkę.

W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwy naszego deseru. Na dno każdego pucharka wsypujemy 3-4 łyżki (w zależności od szerokości pucharka) naszej ciasteczkowo-migdałowej kruszonki. Następnie układamy pokrojonego banana (pół do jednego, a pół do drugiego pucharka), kolejno wykładamy po połowie ciepłego budyniu, kończąc warstwą naszej a la kruszonki. Wierzch zdobimy połową ciasteczka.

Deser podajemy ciepły lub po schłodzeniu w lodówce.

smietankowo-bananowy-deser-warstwowy-4

smietankowo-bananowy-deser-warstwowy-3

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi