Uwielbiam desery. To od nich zaczęła się moja przygoda w kuchni. Dziś polecam Wam śmietankowo bananowy deser warstwowy. Jak to w deserach bywa i ten jest prosty i szybki w wykonaniu. Kilka podstawowych smaków i składników ułożonych w apetycznych warstwach potrafi zdziałać cuda i poprawić humor nawet w tak brzydką deszczową pogodę. Taki deser możecie jeść zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie i umilcie sobie jesienne dni 😉
Składniki: (na 2 porcje)
- 1 średni banan
- 1 szklanka budyniu śmietankowego*
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 opakowania herbatników regionalnych owsianych z żurawiną (2 x 62 g) Cukry Nyskie
*domowy budyń lub kupny
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy budyń śmietankowy. Do deseru wykorzystujemy 1 szklankę gotowego budyniu. Odstawiamy go do wystudzenia (ma być ciepły, ale nie gorący).
Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami (odkładamy jedno ciasto do dekoracji), dodajemy 2 łyżki płatków migdałowych. Całość miksujemy na a la kruszonkę.
Banana obieramy i kroimy w kostkę.
W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwy naszego deseru. Na dno każdego pucharka wsypujemy 3-4 łyżki (w zależności od szerokości pucharka) naszej ciasteczkowo-migdałowej kruszonki. Następnie układamy pokrojonego banana (pół do jednego, a pół do drugiego pucharka), kolejno wykładamy po połowie ciepłego budyniu, kończąc warstwą naszej a la kruszonki. Wierzch zdobimy połową ciasteczka.
Deser podajemy ciepły lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego
Zjadłabym taki deserek
Zapraszam 😉
Deser, który wygląda jak milion dolarów. Podany na szóstkę z plusem 🙂 Pozdrowionka 🙂
Dziękuję ☺
w taką pogodę jest zdecydowanie popyt na tego rodzaju polepszacze nastroju 🙂 pychotka!
😉
Super deser, pięknie wyglądają te herbatniki na wierzchu 🙂
Dziękuję ☺