Uwielbiam potrawy z ryżem i zielonymi kolorami. Mając takie barwy na talerzu od razu wzrasta mi apetyt. Dziś zapraszam Was na szybkie, pyszne danie – smażony ryż z jajkiem i zielonym groszkiem. Tak przygotowany ryż możecie podać zarówno na szybki obiad, kolację, a nawet śniadanie. Wszystko zależy od Was. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu brązowego
- 1 jajko
- 1 mała czerwona cebula
- 5 czubatych łyżek groszku (u mnie Jamar)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją (uwaga! nie należy go rozgotować).
Cebulkę kroimy i podsmażamy na tłuszczu. Następnie zdejmujemy na chwilę patelnię z ognia i wbijamy jajko, szybko mieszamy. Patelnię znów stawiamy na gaz (minimalny płomień). Wsypujemy nasz ryż, mieszając podsmażamy całość. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy potrawę pieprzem.
Na koniec wsypujemy zielony groszek i szczypiorek, mieszamy szybko. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.
Podajemy od razu.
Ciekawe risotto 🙂 Wygląda pysznie. Przepis kompletnie mi nie znany. Pozdrawiam 🙂
To nie risotto, a raczej moja wariacja na temat smażonego ryżu 🙂