Smażony ryż z jabłkami – szybkie danie z patelni
Szukacie pomysłu na szybki obiad lub sycącą kolację? Polecam Wam smażony ryż z jabłkami. To też doskonały sposób na wykorzystanie ryżu, który został wam z innego dania. Spróbujcie 🙂
Składniki:
- 2 niepełne szklanki ugotowanego wcześniej ryżu
- 2 większe lub 3 mniejsze jabłka
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki cukru*
- cynamon mielony do smaku*
*zamiennie można dodać cukier z prawdziwym cynamonem cejlońskim dostępny w ofercie Skworcu
Przygotowanie:
Uwaga! Ilości orientacyjne. Można usmażyć jabłka i stopniowo dodawać ryż.
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka (można je skropić delikatnie sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne). Następnie posypujemy je 1-2 łyżkami cukru i cynamonem (po całej powierzchni, ilość dostosować do upodobań). Chwilę wszystko smażymy mieszając składniki.
Teraz stopniowo dodajemy nasz ugotowany ryż. Po każdej łyżce dodanego ryżu, całość trzeba przemieszać. Gdy już dodamy cały ryż smażymy całość jeszcze z 2-3 minuty. Próbujemy, opcjonalnie dosładzamy lub dodajemy cynamonu do smaku.
Taki ryż można podać sam lub z porcją świeżych malin.
Smacznego
*współpraca
Został mi ryż z wczoraj, to chętnie wypróbuję przepis, bo brzmi fajnie