Smażony ryż z fasolką, jajkiem, pieczarkami i papryką

 Smażony ryż z fasolką, jajkiem, pieczarkami i papryką (1)

Dziś zapraszam Was na szybkie, pyszne danie pełne smaku. Osobiście uwielbiam ryż w każdej postaci. Dziś przygotowałam go w wersji smażonej. Taki smażony ryż z fasolką, jajkiem, pieczarkami i papryką, to doskonała propozycja na lekki obiad lub sytą kolację. W kilka chwil można wyczarować coś naprawdę dobrego, pożywnego i zdrowego. Danie możecie modyfikować w zależności od posiadanych w domu składników. Spróbujcie.

Smażony ryż z fasolką, jajkiem, pieczarkami i papryką (2)

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu parboiled z dzikim Risana
  • 3 pieczarki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 garście fasolki ze słoika (z zalewy, u mnie zielona z żółtą)
  • czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 jajko M
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki smażymy przez około 2 minuty na oleju. Całość delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Do tak przygotowanych składników wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia wbijamy 1 jajko, mieszamy szybko łyżką z resztą składników. Wstawiamy na mały płomień, podsmażamy całość ciągle mieszając aż do widocznego ścięcia jajka. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy. Wyłączamy płomień, dodajemy 3 garście fasoli ze słoika. Mieszamy wszystko. Całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i od razu podajemy.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi