Dziś zapraszam Was na szybkie, pyszne danie pełne smaku. Osobiście uwielbiam ryż w każdej postaci. Dziś przygotowałam go w wersji smażonej. Taki smażony ryż z fasolką, jajkiem, pieczarkami i papryką, to doskonała propozycja na lekki obiad lub sytą kolację. W kilka chwil można wyczarować coś naprawdę dobrego, pożywnego i zdrowego. Danie możecie modyfikować w zależności od posiadanych w domu składników. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu parboiled z dzikim Risana
- 3 pieczarki
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 garście fasolki ze słoika (z zalewy, u mnie zielona z żółtą)
- czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 jajko M
- 1-2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki smażymy przez około 2 minuty na oleju. Całość delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Do tak przygotowanych składników wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia wbijamy 1 jajko, mieszamy szybko łyżką z resztą składników. Wstawiamy na mały płomień, podsmażamy całość ciągle mieszając aż do widocznego ścięcia jajka. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy. Wyłączamy płomień, dodajemy 3 garście fasoli ze słoika. Mieszamy wszystko. Całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i od razu podajemy.
Smacznego
Bardzo lubię takie dania. Są szybkie i pyszne 🙂
🙂
Ten ryż wygląda super. Muszę taki kupić i zrobić sobie to danie
Polecam 🙂