Smażony mintaj w panierce (na bazie mąki kukurydzianej). Prosta, pyszna propozycja na obiad. Moja rodzina (w szczególności maluchy) bardzo lubią tak przygotowaną rybę. Do tego wystarczy podać tylko ziemniaczki i surówkę (dla dorosłych obowiązkowo kiszona kapusta ;)) i… obiad gotowy. A Wy jak najczęściej przygotowujecie rybę? Spróbujcie mojego sposobu, polecam 🙂
Składniki:
- polędwice z mintaja około 200 g (można również użyć mrożonych płatów z mintaja, ale należy je rozmrozić – najlepiej zostawić je na noc)
- sól morska gruboziarnista
- pieprz kolorowy ziarnisty
- kilka łyżek mąki pszennej (do jednego talerza)
- kilka łyżek mąki kukurydzianej + tyle samo mąki pszennej (do drugiego talerza)
- 1-2 jajka + czarny mielony pieprz (do trzeciego talerza)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Polędwice z mintaja kroimy na pół. Oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą morską. Najpierw z jednej strony, a po kilku minutach z drugiej.
Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną.
W drugiej mieszamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą (ta sama ilość, pół na pół).
Do trzeciej miski wbijamy jajko (lub jajka), doprawiamy czarnym mielonym pieprzem i roztrzepujemy całość widelcem.
Mintaja najpierw maczamy w samej mące. Potem w jajku (strzepujemy wcześniej nadmiar mąki), a na końcu w mieszance mąki kukurydzianej z pszenną.
Rybę smażymy z obu stron na złoto.
Podajemy np. z ziemniakami i kiszoną kapustą (u nas nie może zabraknąć kiszonej kapusty do takiego obiadu ;)).
Smacznego
Użyte w przepisie przyprawy pochodzą ze sklepu Skworcu. Polecam!
Uwielbiam taką rybkę.
😀