Uwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą najlepiej smakują w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego. Osobiście też często podaję je z zielonym akcentem, np. natki pietruszki.
Składniki: (na 15-16 małych pieczarek)
- 15-16 małych pieczarek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżki ketchupu (u mnie ketchup Extra Kielecki łagodny)
- 1 małe jajko
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie do podania zielona pietruszka
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, ketchup i przyprawy (doprawiamy jak panierkę na kotlety), znów wszystko mieszamy.
Pieczarki (same kapelusze) obieramy i maczamy w cieście. Wyciągamy (np. za pomocą łyżki stołowej) i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki smażymy z obu stron na złoto.
Odsączamy z tłuszczu na papierze i podajemy.
Propozycja podania:
Pieczarki w cieście posypujemy zieloną pietruszką i podajemy w towarzystwie ketchupu lub sosu czosnkowego.
Smacznego