Smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą

Pieczarki smażone w cieście z pomidorową nutą (1)Uwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą najlepiej smakują w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego. Osobiście też często podaję je z zielonym akcentem, np. natki pietruszki.

Składniki: (na 15-16 małych pieczarek)

  • 15-16 małych pieczarek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżki ketchupu (u mnie ketchup Extra Kielecki łagodny)
  • 1 małe jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie do podania zielona pietruszka

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, ketchup i przyprawy (doprawiamy jak panierkę na kotlety), znów wszystko mieszamy.

Pieczarki (same kapelusze) obieramy i maczamy w cieście. Wyciągamy (np. za pomocą łyżki stołowej) i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki smażymy z obu stron na złoto.

Pieczarki smażone w cieście z pomidorową nutą (2)Odsączamy z tłuszczu na papierze i podajemy.

Propozycja podania:

Pieczarki w cieście posypujemy zieloną pietruszką i podajemy w towarzystwie ketchupu lub sosu czosnkowego.

Pieczarki smażone w cieście z pomidorową nutą (3)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz