Smażona ryba i zestaw surówek

Smażona ryba i zestaw surówek, to mój pomysł na szybki i pyszny obiad. Dzisiejsza wersja ryby jest niebywale prosta. Jeśli szukacie pomysłu na inną, bardziej chrupiącą panierkę polecam Wam sprawdzić ten przepis – ryba w kukurydzianej panierce 

Do ryby najczęściej podaję zestaw ulubionych surówek. U nas są nimi:

Ale możecie oczywiście podać smażoną rybę z innymi dodatkami. A jeśli szukacie innych pomysłów na obiad zajrzyjcie do zakładki „Obiadu”. Miłego dnia moi drodzy i… smacznego 🙂

Składniki:

  • mrożone płaty z mintaja (4 płaty)
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej – użyłam luksusową PZZ Białystok
  • 2 jajka
  • przyprawy: słodka czerwona papryka, świeżo mielony czarny pieprz, sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Płaty należy wcześniej rozmrozić i osuszyć. Każdy płat doprawiamy słodką czerwoną papryką (szczypta), solą i świeżo mielonym pieprzem.

Płaty można smażyć w całości lub pokroić na mniejsze kawałki (tak jak u mnie).

Szykujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę. Do drugiego wbijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy widelcem.

Kawałki ryby obtaczamy w mące, w jajku i znów w mące. Smażymy na złoto z obu stron.

Tak przygotowaną rybę podajemy z zestawem surówek i ziemniakami lub frytkami.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz