Smażona brioszka na słodko. Dziś propozycja na szybką kolację lub śniadanie. Smażona brioszka (briosza) na słodko. W ten sam sposób możecie przygotować również np. chałkę lub resztki jakiegoś drożdżowego ciasta. Prosto, szybko, a jak smacznie. Często powtarzam, że w prostocie siła. Tak przygotowaną brioszkę możecie podać oprószoną cukrem pudrem lub z porcją świeżych owoców. Spróbujcie, polecam.
Szukając innych prostych propozycji na śniadanie lub kolację polecam Wam spróbować:
Składniki:
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki masła
- 3-4 grubsze kawałki („kromki”) brioszy Brześć
- cukier puder do oprószenia
- listki świeżej mięty lub porcja owoców do podania
Przygotowanie:
Do głębokiego talerza wlewamy śmietankę i mleko. Dodajemy cukier wanilinowy i wbijamy 1 jajko. Całość mieszamy dokładnie widelcem. Maczamy z obu stron nasze kawałki brioszki i smażymy na złoto na maśle.
Podajemy oprószone cukrem pudrem z listkami świeżej mięty lub z porcją owoców.
Smacznego
Wygląda pysznie 😀