Smaki Portugalii – 3 pyszne desery

deser portugalski

Eu amo doces

, czyli kocham słodycze

Desery są niezwykle ważnym elementem portugalskiej kuchni. Dlaczego? Po prostu mieszkańcy tego kraju kochają słodycze (, a więc mam z nimi coś wspólnego 😉 ) Na portugalskich stołach królują słodkie ciasta, ciasteczka, słodkie gęste śmietany, budynie i najróżniejsze kremy. Oczywiście nie brakuje również owoców. Portugalczycy, tak jak i my, kochają truskawki, winogrona, pomarańcze czy ananasy.

Ze słodyczy jednak najbardziej słynie Lizbona. Będąc tam koniecznie spróbujcie pastéis de Belém, czyli tradycyjnych ciasteczek z budyniem (Belém to jedna z dzielnic Lizbony) przybierających zwykle postać małej tarty ze słodkim wnętrzem, posypanej cukrem i aromatycznym cynamonem. Deser po prostu rozpływa się w ustach. A jak nie pastéis de Belém, to… I tu macie morze możliwości. Portugalskie desery kuszą dosłownie wszędzie. Warto, więc próbować i zwiedzać najciekawsze miejsca Lizbony

„Lizbona jest miastem słodyczy,

tak jak Paryż jest miastem intelektu.

Paryż wymyśla idee, a Lizbona ciasteczka…”. 

-Eça de Queiros, Osy

Lizbona

 Jeśli w swoich domowych kuchniach chcielibyście poczuć choć odrobinę portugalskiej słodyczy, warto przygotować:

Espera Marido – czyli „Czekając na męża”

Składniki:

  • 25 dag cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 jajek
  • cynamon do posypania

Wsypujemy cukier do wody, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania rzadkiego lukru, odkładamy do schłodzenia. Następnie dokładnie ubijamy jajka i łączymy je ze schłodzonym lukrem. Masę ponownie wstawiamy na mały ogień i ubijamy aż zacznie „rosnąć”. Powinien nam powstać krem. Gotowy krem wlewamy do miseczek i podajemy na zimno lub ciepło posypując go cynamonem.

Smacznego

Arroz doce

Składniki:

  • 125 g ryżu
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 750 m mleka
  • 3 żółtka
  • skórka z cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • cynamon w proszku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wchłonie wodę (proporcje ryżu i wody 1:1). W drugim garnku zagotowujemy mleko z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu wyciągamy skórkę z cytryny i cynamon. Kolejno mleko dodajemy stopniowo do gotującego się (na małym ogniu) ryżu, ciągle mieszając do momentu, aż ryż wchłonie mleko. Zdejmujemy go z ognia, dodajemy cukier i żółtka. Dobrze mieszamy i znów zagotowujemy. Przekładamy do naczynia, dekorujemy cynamonem.

Smacznego

Sonhos – czyli marzenia

* coś na kształt naszych pączków

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 250g cukru
  • 500g mąki
  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna (skórka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kieliszek aguardente (bimber z winogron)
  • cukier i cynamon do posypania
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Gotujemy marchew (obraną i pokrojoną) oraz skórkę z 3 pomarańczy. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy lub przecieramy przez sito na gładką masę. Dodajemy sok z 3 pomarańczy, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, sól, cukier oraz kieliszek aguardente. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy masę w ciepłym miejscu, aby wyrosła. Nakładając masę łyżką smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju.  Wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Obtaczamy / posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego

*przepisy pochodzą od moich koleżanek często wyjeżdżających do Portugalii (mogą się „ciut” różnić od oryginalnych, których receptury często przekazywane są z pokolenia na pokolenie)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz