Eu amo doces
, czyli kocham słodycze
Desery są niezwykle ważnym elementem portugalskiej kuchni. Dlaczego? Po prostu mieszkańcy tego kraju kochają słodycze (, a więc mam z nimi coś wspólnego 😉 ) Na portugalskich stołach królują słodkie ciasta, ciasteczka, słodkie gęste śmietany, budynie i najróżniejsze kremy. Oczywiście nie brakuje również owoców. Portugalczycy, tak jak i my, kochają truskawki, winogrona, pomarańcze czy ananasy.
Ze słodyczy jednak najbardziej słynie Lizbona. Będąc tam koniecznie spróbujcie pastéis de Belém, czyli tradycyjnych ciasteczek z budyniem (Belém to jedna z dzielnic Lizbony) przybierających zwykle postać małej tarty ze słodkim wnętrzem, posypanej cukrem i aromatycznym cynamonem. Deser po prostu rozpływa się w ustach. A jak nie pastéis de Belém, to… I tu macie morze możliwości. Portugalskie desery kuszą dosłownie wszędzie. Warto, więc próbować i zwiedzać najciekawsze miejsca Lizbony.
„Lizbona jest miastem słodyczy,
tak jak Paryż jest miastem intelektu.
Paryż wymyśla idee, a Lizbona ciasteczka…”.
-Eça de Queiros, Osy
Jeśli w swoich domowych kuchniach chcielibyście poczuć choć odrobinę portugalskiej słodyczy, warto przygotować:
Espera Marido – czyli „Czekając na męża”
Składniki:
- 25 dag cukru
- 1/2 szklanki wody
- 6 jajek
- cynamon do posypania
Wsypujemy cukier do wody, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania rzadkiego lukru, odkładamy do schłodzenia. Następnie dokładnie ubijamy jajka i łączymy je ze schłodzonym lukrem. Masę ponownie wstawiamy na mały ogień i ubijamy aż zacznie „rosnąć”. Powinien nam powstać krem. Gotowy krem wlewamy do miseczek i podajemy na zimno lub ciepło posypując go cynamonem.
Smacznego
Arroz doce
Składniki:
- 125 g ryżu
- 150 g cukru
- 1 łyżka masła
- 750 m mleka
- 3 żółtka
- skórka z cytryny
- 1 laska cynamonu
- cynamon w proszku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wchłonie wodę (proporcje ryżu i wody 1:1). W drugim garnku zagotowujemy mleko z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu wyciągamy skórkę z cytryny i cynamon. Kolejno mleko dodajemy stopniowo do gotującego się (na małym ogniu) ryżu, ciągle mieszając do momentu, aż ryż wchłonie mleko. Zdejmujemy go z ognia, dodajemy cukier i żółtka. Dobrze mieszamy i znów zagotowujemy. Przekładamy do naczynia, dekorujemy cynamonem.
Smacznego
Sonhos – czyli marzenia
* coś na kształt naszych pączków
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 250g cukru
- 500g mąki
- 3 pomarańcze
- 1 cytryna (skórka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 kieliszek aguardente (bimber z winogron)
- cukier i cynamon do posypania
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Gotujemy marchew (obraną i pokrojoną) oraz skórkę z 3 pomarańczy. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy lub przecieramy przez sito na gładką masę. Dodajemy sok z 3 pomarańczy, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, sól, cukier oraz kieliszek aguardente. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy masę w ciepłym miejscu, aby wyrosła. Nakładając masę łyżką smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Obtaczamy / posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego
*przepisy pochodzą od moich koleżanek często wyjeżdżających do Portugalii (mogą się „ciut” różnić od oryginalnych, których receptury często przekazywane są z pokolenia na pokolenie)
Te babeczki z budyniem robiłam i są naprawdę pyszne 🙂
😀
Jakie pyszności 🙂 Mniam… 🙂
☺