Słodkie puszyste rogaliki

Słodkie rogaliki

Słodkie puszyste rogaliki

Moja rodzina uwielbia domowe słodkości. Dziś na życzenie dzieci przygotowałam słodkie puszyste rogaliki. Ciasto jest delikatne, miękkie, lekko słodkie. Moje drożdżowe rogaliki nadziałam pysznymi kremami od Super Krówka. Mają dobry skład i oczywiście smak 😉 W ofercie Super Krówka znajdziecie też inne zdrowe słodkości oraz pyszne soczki. Warto do nich zajrzeć.

O produktach Super Krówka pisałam Wam więcej np. tutaj (klik)

A wracając do naszego deseru…

Zobaczcie jak łatwo przygotować takie domowe słodkie rogaliki.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 jajka M

Do nadziewania rogalików:

  • u mnie kremy od Super Krówka (klik) – część z Ekologicznym kremem mleczno czekoladowym bez cukru, a część z Ekologicznym kremem orzechowo-kakaowym

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania rogalików
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Do rondelka przekładamy masło, wlewamy mleko i dodajemy 2 łyżki cukru. Wszystko podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż masa będzie jednolita. Naszą mieszankę odstawiamy do przestudzenia.

Do ciepłej (nie gorącej!) mieszanki wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, wbijamy jajka i dodajemy naszą masę z rondelka. Wszystko mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką, aż otrzymamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podsypujemy mąką.

Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy ją pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

Matę/blat podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na 8 trójkątów (lub więcej, jeśli chcemy mniejsze rogaliki) . Na każdy nakładamy nakładamy łyżeczkę kremy lekko go rozsmarowując. Zwijamy trójkąty od najdłuższego brzegu formując rogaliki.

Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 15-18 minut do zarumienienia.

Przed podaniem rogaliki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Wpis we współpracy z Super Krówka

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz