Słodkie drożdżówki z serem

Słodkie drożdżówki z serem Dziś mam dla Was przepis na domowe słodkie drożdżówki z serem. Uwielbiamy takie bułeczki. Pamiętam, że jako dziecko nie mogłam się nimi najeść. Teraz mam podobnie 😉 Uwielbiam połączenie pysznej aromatycznej kawy i świeżej domowej drożdżówki <3 Coś cudownego! Polecam i Wam.

A jak kawa… To moim ostatnim odkryciem jest pyszna Arabica La Sabrosa. Ma bardzo ciekawy posmak marcepanu, toffi i orzechów. Idealna na chwile relaksu. Polecam! Ale oczywiście w sklepie Herreria możecie znaleźć też bardziej klasyczne połączenia smaków. Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie. Warto zajrzeć 🙂

A wracając do domowych drożdżówek. Przepis jest naprawdę prosty, a efekt… Coś cudownego. Dziś przygotowałam je w wersji mini, ale śmiało możecie zrobić większe 🙂 A dlaczego wersja mini? Bo zabieramy je ze sobą na wakacje. A moje dzieci uwielbiają takie małe słodkie bułeczki 🙂 Idealnie pasują do ich rączek. Po chwili zostają już tylko… słodkie okruszki 😉

Gdy ja robię szybkie zdjęcia dla Was… jakaś mała łapka sięga po moją drożdżówkę 😉

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 duża łyżka masła

Na nadzienie:

  • 300 g tłustego lub półtłustego twarogu, można też użyć ser na sernik z wiaderka (ja dziś taki miałam)
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko i cukier puder

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe.

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsc na 10-15 minut, aby nasz zaczyn ruszył.

Do większej miski wsypujemy resztę składników, dodajemy roztopione masło i nasz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypując niewielką ilość mąki (ja tylko posypuję mąką rękę). Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (do podwojenia objętości ciasta).

Przygotowujemy nadzienie.

Jeśli używamy twarogu należy go wcześniej zmielić.

Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo ser.

Przygotowujemy drożdżówki z serem.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na blat/matę posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy krążki (np. kubkiem, ja dziś użyłam małej szklaneczki).

Krążki układamy w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną robimy w środku każdego krążka wgłębienie. Wystarczy wcisnąć w środek dno mniejszej szklanki. wciskając mocno dno mniejszej szklanki. Ja dziś robiłam mini drożdżówki, ale wy śmiało możecie zrobić takie standardowej wielkości.

W każde takie wgłębienie wkładamy nasze nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem (nadzienia nie smarujemy).

Każdą blaszkę z bułeczkami pieczemy około 20 minut w rozgrzanych do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do ładnego zarumienienia. Czas zależy od piekarnika, bułeczki należy obserwować.

Gdy bułeczki z serem ostygną można je oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego

4 comments

Dodaj komentarz