Słodkie drożdżówki z serem Dziś mam dla Was przepis na domowe słodkie drożdżówki z serem. Uwielbiamy takie bułeczki. Pamiętam, że jako dziecko nie mogłam się nimi najeść. Teraz mam podobnie 😉 Uwielbiam połączenie pysznej aromatycznej kawy i świeżej domowej drożdżówki <3 Coś cudownego! Polecam i Wam.
A jak kawa… To moim ostatnim odkryciem jest pyszna Arabica La Sabrosa. Ma bardzo ciekawy posmak marcepanu, toffi i orzechów. Idealna na chwile relaksu. Polecam! Ale oczywiście w sklepie Herreria możecie znaleźć też bardziej klasyczne połączenia smaków. Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie. Warto zajrzeć 🙂
A wracając do domowych drożdżówek. Przepis jest naprawdę prosty, a efekt… Coś cudownego. Dziś przygotowałam je w wersji mini, ale śmiało możecie zrobić większe 🙂 A dlaczego wersja mini? Bo zabieramy je ze sobą na wakacje. A moje dzieci uwielbiają takie małe słodkie bułeczki 🙂 Idealnie pasują do ich rączek. Po chwili zostają już tylko… słodkie okruszki 😉
Gdy ja robię szybkie zdjęcia dla Was… jakaś mała łapka sięga po moją drożdżówkę 😉
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 duża łyżka masła
Na nadzienie:
- 300 g tłustego lub półtłustego twarogu, można też użyć ser na sernik z wiaderka (ja dziś taki miałam)
- 30 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- 1 jajko i cukier puder
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe.
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsc na 10-15 minut, aby nasz zaczyn ruszył.
Do większej miski wsypujemy resztę składników, dodajemy roztopione masło i nasz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypując niewielką ilość mąki (ja tylko posypuję mąką rękę). Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (do podwojenia objętości ciasta).
Przygotowujemy nadzienie.
Jeśli używamy twarogu należy go wcześniej zmielić.
Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo ser.
Przygotowujemy drożdżówki z serem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na blat/matę posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy krążki (np. kubkiem, ja dziś użyłam małej szklaneczki).
Krążki układamy w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną robimy w środku każdego krążka wgłębienie. Wystarczy wcisnąć w środek dno mniejszej szklanki. wciskając mocno dno mniejszej szklanki. Ja dziś robiłam mini drożdżówki, ale wy śmiało możecie zrobić takie standardowej wielkości.
W każde takie wgłębienie wkładamy nasze nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem (nadzienia nie smarujemy).
Każdą blaszkę z bułeczkami pieczemy około 20 minut w rozgrzanych do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do ładnego zarumienienia. Czas zależy od piekarnika, bułeczki należy obserwować.
Gdy bułeczki z serem ostygną można je oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego
Pyszne są takie domowe drożdżówki 🙂
Oj tak 🙂 Polecam 🙂
Ależ cudnie Ci wyszły, jak malowane 🙂
Dziękuję 🙂