Śledzik w sosie koperkowym

Śledzik w sosie koperkowym Dziś kolejna świąteczna propozycja, która sprawdzi się również doskonale na wszelkich przyjęciach czy spotkaniach. Pyszne śledzie w sosie koperkowym. Przygotowanie takiego śledzika zajmuje dosłownie kilka chwil. Później musimy tylko poczekać aż smaki się przegryzą i… możemy podawać. Pyszne, proste w przygotowaniu świąteczne śledzie. Może i u was w tym roku zagoszczą na stole obok tradycyjnych śledzi w oleju? 🙂

Rada: Ja moje śledzie przed zalaniem sosem kroję w mniejsze kawałki, ale można je również podać w formie koreczków.

Składniki:

  • 4-5 sztuk śledzi a’l matias
  • 0,5 szklanki majonezu
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pęczek koperku posiekanego
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 1 cebula
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki.

Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju.

Majonez, śmietanę, drobno posiekany koperek (można też użyć suszonego) i cebulę, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym  pieprzem, solą i niewielką ilością cytryny, próbujemy.

Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze śledzie (możemy je włożyć do słoiczka) i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (minimum 2 godziny).

Smacznego

Przepis bierze udział w konkursie. Trzymajcie kciuki i… zachęcam do zajrzenia na stronę http://ambition.pl


Święta z dbałością

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz