Śledzik w sosie koperkowym Dziś kolejna świąteczna propozycja, która sprawdzi się również doskonale na wszelkich przyjęciach czy spotkaniach. Pyszne śledzie w sosie koperkowym. Przygotowanie takiego śledzika zajmuje dosłownie kilka chwil. Później musimy tylko poczekać aż smaki się przegryzą i… możemy podawać. Pyszne, proste w przygotowaniu świąteczne śledzie. Może i u was w tym roku zagoszczą na stole obok tradycyjnych śledzi w oleju? 🙂
Rada: Ja moje śledzie przed zalaniem sosem kroję w mniejsze kawałki, ale można je również podać w formie koreczków.
Składniki:
- 4-5 sztuk śledzi a’l matias
- 0,5 szklanki majonezu
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- pęczek koperku posiekanego
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- 1 cebula
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Majonez, śmietanę, drobno posiekany koperek (można też użyć suszonego) i cebulę, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i niewielką ilością cytryny, próbujemy.
Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze śledzie (możemy je włożyć do słoiczka) i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (minimum 2 godziny).
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie. Trzymajcie kciuki i… zachęcam do zajrzenia na stronę http://ambition.pl
A co z podsmażoną cebulą?
Przepraszam, gdzieś mi to umknęło przy pisaniu 🙂 Oczywiście mieszamy z resztą składników sosu 🙂 Pozdrawiam