Śledzie z marynowanymi grzybami Lubicie śledzie? Ja bardzo. Najczęściej jadam te klasyczne w oleju lub śmietanie. Ale na święta, na przyjęcie, spotkanie z rodziną lub na weekend przygotowuję też inne wersje śledzi. Dziś mam dla Was przepis na śledzie z marynowanymi grzybami. Inne, ciekawe i naprawdę pyszne. A do tego tak proste w przygotowaniu. To kto się skusi na takiego oryginalnego śledzika?
Śledzie z marynowanymi grzybami – prosty przepis na śledzia
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 6-7 marynowanych maślaków Leśne Skarby
- 2 średnie cebule
- olej do zalania śledzi
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Filety śledziowe moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, wymieniając wodę z 2-3 razy. Następnie kroimy je na kawałki, mogą być paseczki lub drobniej.
Kroimy też cebulę, przekładamy ją na sitko i sparzamy wrzątkiem.
Marynowane maślaki wyciągamy ze słoika i kroimy (można w drobną kosteczkę, my wolimy większe kawałki – dlatego część kroję drobno, a część zostawiam w większych kawałkach).
Wszystkie składniki mieszamy w misce doprawiając solą i pieprzem (soli dodaje niewiele, pieprzu sporą szczyptę).
Składniki przekładamy do słoika, gdzieś pomiędzy dodajemy ziele angielskie i zalewamy wszystko olejem, tak by ten przykrył składniki.
Zakręcamy słoik i wkładamy nasze śledzie na 24 h do lodówki.
Smacznego