Śledzie z marynowanymi grzybami

Śledzie z marynowanymi grzybami Lubicie śledzie? Ja bardzo. Najczęściej jadam te klasyczne w oleju lub śmietanie. Ale na święta, na przyjęcie, spotkanie z rodziną lub na weekend przygotowuję też inne wersje śledzi. Dziś mam dla Was przepis na śledzie z marynowanymi grzybami. Inne, ciekawe i naprawdę pyszne. A do tego tak proste w przygotowaniu. To kto się skusi na takiego oryginalnego śledzika?

Śledzie z marynowanymi grzybami – prosty przepis na śledzia

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 6-7 marynowanych maślaków Leśne Skarby
  • 2 średnie cebule
  • olej do zalania śledzi
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Filety śledziowe moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, wymieniając wodę z 2-3 razy. Następnie kroimy je na kawałki, mogą być paseczki lub drobniej.

Kroimy też cebulę, przekładamy ją na sitko i sparzamy wrzątkiem.

Marynowane maślaki wyciągamy ze słoika i kroimy (można w drobną kosteczkę, my wolimy większe kawałki – dlatego część kroję drobno, a część zostawiam w większych kawałkach).

Wszystkie składniki mieszamy w misce doprawiając solą i pieprzem (soli dodaje niewiele, pieprzu sporą szczyptę).

Składniki przekładamy do słoika, gdzieś pomiędzy dodajemy ziele angielskie i zalewamy wszystko olejem, tak by ten przykrył składniki.

Zakręcamy słoik i wkładamy nasze śledzie na 24 h do lodówki.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz