Serowo-paprykowy dip do słonych przekąsek. Kibicujemy!

Serowo-paprykowy dip do słonych przekąsek. Kibicujemy!

I zaczęło się wielkie święto dla każdego kibica piłki nożnej. Większość osób kochających piłkę nożną będzie spędzać teraz długie godziny przed ekranem telewizora najczęściej w towarzystwie przyjaciół, kolegów i… pysznych przekąsek. Specjalnie na tą okazję na blogu będą pojawiać się proste i smaczne propozycje w sam raz dla kibiców. Dziś chciałabym zacząć od przepisu na serowo-paprykowy dip.

Nie raz spotykałam się ze znajomymi na wspólnym kibicowaniu (czy to piłki nożnej czy siatkówki) lub od tak żeby dobrze spędzić czas. Co przygotować na taką okazję? Oczywiście pomysłów jest sporo, ale często warto sięgnąć po coś najłatwiejszego i sprawdzonego 🙂 U nas zawsze były to słone przekąski i domowe dipy. Jeden z nich w szczególności przypadł do gustu każdemu. Dip serowo-paprykowy. Pasuje idealnie do paluszków, krakersów i innych słonych przekąsek takich jakie oferuje marka Beskidzkie, która jest z nami od 1993 roku. Jest to jedna z największych polskich marek na rynku słonych przekąsek, mająca w swojej ofercie m.in.: paluszki, krakersy, chipsy, chrupki, prażynki, orzeszki, popcorn. A więc wszystko co każdy kibic powinien mieć w tym dniu 😉

U nas do serowo-paprykowego dipu podajemy najczęściej najbardziej znane i popularne Paluszki Beskidzkie z solą oraz Beskidzkie Mix paluszki precelki krakersy. Beskidzkie Mix możecie nabyć w wersji 200 g oraz 500 g. Takie przekąski smakują zarówno same, ale również zanurzane w dipie. Musicie spróbować tego połączenia. Serowo-paprykowy dip doskonale wzbogaca ich smak. Polecam 🙂

A teraz czas na przepis. Jak zapewniałam będzie prosto i… smacznie 🙂 Ale o tym musicie się przekonać sami 😉

Składniki:

  • 3 serki topione (trójkąciki bez dodatków)
  • 2 plasterki żółtego sera (około 3 łyżki po starciu)
  • około 5 łyżek mleka
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wkładamy 3 serki topione, dodajemy na początek 4 łyżki mleka. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy. W między czasie dodajemy stary żółty ser, słodką czerwoną paprykę i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia składników w jednolity gładki dip (w razie potrzeby dodajemy jeszcze mleko, dip ma być dość gęsty, aby utrzymywał się na przekąskach).

Podajemy z ulubionymi przekąskami. U nas zazwyczaj w towarzystwie słonych krakersów, paluszków itd. Dip najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

19 comments

Skomentuj Karola Anuluj pisanie odpowiedzi