Serowe placuszki z porzeczkami

Serowe placuszki z porzeczkami

Dziś polecam Wam przepis na serowe placuszki z porzeczkami. Pyszne, mocno serowe, idealne na śniadanie, podwieczorek lub słodki obiad. Dodatek porzeczek doskonale wzbogaca ich smak tą lekko kwaskowatą nutą.

Jak przygotować serowe placuszki z porzeczkami?



Składniki:

Przygotowanie:

Do miski przekładamy twaróg, dokładnie rozdrabniamy go widelcem.

Do twarogu dodajemy 1 jajko, cukier i 4 łyżki mąki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Rada: Najpierw można dać ciut mniej mąki, bo każdy ser chłonie inaczej. Wymieszać i sprawdzić czy z masy da się w dłoniach formować placuszki, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.

Z masy formujemy w dłoniach grubsze placuszki.

Do głębokiego talerza wysypujemy mąkę i obtaczamy w niej każdy placuszek.

W każdy placuszek wciskamy delikatnie (nie za głęboko) po kilka porzeczek (porzeczki są tylko po 1 stronie placuszka).

Placuszki smażymy z obu stron na złoto na oleju (najpierw smażymy część bez porzeczek). Trzeba pamiętać, że te placuszki są grubsze i muszą się smażyć chwilę dłużej.

Ściągamy za pomocą łopatki z patelni.

Podajemy z cukrem pudrem.

Smacznego

/Wpis we współpracy ze Skworcu/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz