Serowe placuszki z porzeczkami
Dziś polecam Wam przepis na serowe placuszki z porzeczkami. Pyszne, mocno serowe, idealne na śniadanie, podwieczorek lub słodki obiad. Dodatek porzeczek doskonale wzbogaca ich smak tą lekko kwaskowatą nutą.
Jak przygotować serowe placuszki z porzeczkami?
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
- około 4 płaskie łyżki mąki do masy na placuszki + mąka do obtoczenia
- czerwone porzeczki
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg, dokładnie rozdrabniamy go widelcem.
Do twarogu dodajemy 1 jajko, cukier i 4 łyżki mąki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Rada: Najpierw można dać ciut mniej mąki, bo każdy ser chłonie inaczej. Wymieszać i sprawdzić czy z masy da się w dłoniach formować placuszki, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Z masy formujemy w dłoniach grubsze placuszki.
Do głębokiego talerza wysypujemy mąkę i obtaczamy w niej każdy placuszek.
W każdy placuszek wciskamy delikatnie (nie za głęboko) po kilka porzeczek (porzeczki są tylko po 1 stronie placuszka).
Placuszki smażymy z obu stron na złoto na oleju (najpierw smażymy część bez porzeczek). Trzeba pamiętać, że te placuszki są grubsze i muszą się smażyć chwilę dłużej.
Ściągamy za pomocą łopatki z patelni.
Podajemy z cukrem pudrem.
Smacznego
/Wpis we współpracy ze Skworcu/