W przypływie chwili powstają czasem wspaniałe połączenia 🙂 Tak właśnie jest w przypadku serowych placuszków z konfiturą z kokosa i malinami. Musicie koniecznie spróbować. Jak dla mnie, to małe niebo na talerzu 😉 Smaki idealnie się łączą ze sobą. Do tego placuszki są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. A konfitura z kokosa… coś cudownego. Jeśli jeszcze takiej nie próbowaliście, to polecam 🙂 Wielbiciele kokosowych smaków na pewno będą zachwyceni.
Składniki:
- 3 pełne łyżki sera na sernik z wiaderka
- 3 łyżki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 jajko M
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- konfitura z kokosa do przełożenia placuszków – do nabycia w Kuchnie Świata
- kilka malin do podania
- opcjonalnie niewielka ilość sosu wiśniowego
- mała ilość tłuszczu do smażenia – u mnie 1-2 łyżeczki masła Ghee od Kuchnie Świata
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, biały ser z wiaderka, wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej dość gęstej konsystencji ciasta. Placuszki smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie masło Ghee).
Placuszki układamy jeden na drugim smarując górę każdego placuszka konfiturą z kokosa. Na ostatni placuszek układamy maliny. Całość można delikatnie polać sosem wiśniowym.
Smacznego
Mniam, muszą być pyszne :))
Były oj były 😉
Pyszne placuszki 🙂 Mniam…
Dziękuję 🙂
Pyszne, zjadłabym
🙂
Uwielbiam serowe placuszki 🙂
🙂