Serowe ciasteczka z gruszką azjatycką i miodem

Serowe ciasteczka z gruszką azjatycką i miodem. Czy u Was też już widać pierwsze oznaki zbliżającej się jesieni. W parkach coraz więcej liści, nocą coraz zimniej. A na drzewach moje ukochane gruszki – zarówno te tradycyjne, jak i azjatyckie (zwane również jabłko-gruszką). Uwielbiam je dodawać do najróżniejszych wypieków i deserów. Dziś polecam Wam jeden z nich. Pyszne serowe ciasteczka z gruszką azjatycką i miodem. Do tego oczywiście cynamon i… mamy idealny jesienny deser. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie by w mojej kuchni mogło zabraknąć jesienią cynamonu i dobrego miodu. W szczególności miód, to mój numer jeden na chłodne dni. Idealny do wypieków, deserów, śniadań (owsianka z miodem… coś cudownego), herbaty i najróżniejszych placków i placuszków. Polecam Wam spróbować miodów Huzar. Naprawdę bogata oferta. A wracając do ciasteczek… Kto się skusi? Proste, pyszne ciasteczka przygotowane na bazie mascarpone z dodatkiem płynnego miodu, cynamonu i pysznych gruszek. Spróbujcie, polecam.

*jeśli nie macie gruszki azjatyckiej możecie użyć zwykłej lub opcjonalnie jabłek

Serowe ciasteczka z gruszką azjatycka i miodem Huzar

Składniki:

  • 125 g mascarpone
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • około 2 łyżki płynnego miodu – u mnie lawendowy nektarowy Miód Hiszpański Huzar
  • 1-2 gruszki azjatyckie*
  • cynamon
  • cukier puder

*jeśli nie macie gruszki azjatyckiej możecie użyć zwykłej lub opcjonalnie jabłek

Przygotowanie:

Do miski przekładamy mascarpone, dodajemy 1 łyżkę płynnego miodu, masło (siekamy je) i mąkę. Całość zagniatamy dokładnie ręką do powstania jednolitego elastycznego ciasta. W razie potrzeby podczas wyrabiania lekko posypujemy dłoń mąką.

Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię (lub zostawiamy w misce – ja tak robię najczęściej) i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub macie i wycinamy kółka.

Jak przygotować serowe ciasteczka z gruszką azjatycką i miodem

Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kółku układamy (lekko dociskając) kawałek obranej gruszki azjatyckiej (ćwiartkę, lub grubszy plaster). Każde ciasteczko posypujemy cynamonem (mała szczypta na 1 ciasteczko) i delikatnie polewamy miodem (cieniutka stróżka – około 1 łyżeczki miodu na wszystkie ciasteczka).

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika – u mnie około 35 minut. Pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru.

Gdy ciasteczka wystygną oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi