Dziś zapraszam Was na serowe ciasteczka waniliowe. Moje dzieci je uwielbiają. Ciasteczka są niezwykle proste w przygotowaniu i dosłownie rozpływają się w ustach. Często przygotowuję je wraz z dziećmi na święta. Ciasteczka są tak dobre, że… dzisiejsza partia już znikła, więc będę musiała przygotować kolejną jutro 😉 Polecam Wam te ciasteczka na święta, jak i bez okazji.
Przypominam Wam również, że na blogu znajdziecie inne pyszne serowe słodkości. Polecam Wam np. gotowany waniliowo-śmietankowy sernik (na herbatnikach)
A wracając do ciasteczek… zapraszam na przepis 🙂
Składniki:
- 250 g mąki pszenne tortowej
- 250 g masła
- 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń Mój Ulubiony
- 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- cukier puder
Przygotowanie:
Do większej miski wysypujemy mąkę, dodajemy nasz ser, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i masło (siekamy je, aby łatwiej wyrobić ciasto). Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Odrywamy kawałek ciasta, resztę zostawiamy w lodówce. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto (w razie potrzeby można je oprószyć mąką) na grubość 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 20 minut (ciasteczka powinny urosnąć i ładnie się zarumienić).
Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
*z resztą ciasta postępujemy tak samo. Powinny nam wyjść 2 blaszki ciasteczek. Ilość zależy od wielkości wycinanych ciasteczek.
Smacznego