Dziś zapraszam Was na tartę pełną smaków. Pyszne serowe nadzienie doskonale komponuje się z kruchym spodem, powidłami śliwkowymi i kruszonką z ferrero rocher. Całość warto polać sosem wiśniowym. Delikatne, niepowtarzalne połączenie smaków. Pomysł na tartę podsunęła mi moja kochana siostrzenica, która pomagała mi tego dnia w pieczeniu 🙂 Polecam Wam spróbować. Tarta idealna na każdą okazję. Nie za słodka, ale pełna smaków. Po prostu pyszna 🙂
Jednym ze składników tarty są pyszne powidła śliwkowe Jamar. Miałam już nie raz przyjemność korzystać z produktów Jamar w mojej kuchni i za każdym razem jestem zadowolona z ich smaku i konsystencji. Ostatnio otrzymałam do przetestowania kilka kolejnych produktów oraz ekologiczną torbę, która często towarzyszy mi na zakupach 😉
Warto odwiedzić profil Jamar na Facebook, gdzie znajdziecie różne kulinarne ciekawostki, porady i przepisy.
Produkty firmy JAMAR dostępne są w sklepach detalicznych rynku tradycyjnego oraz w sieciach: Groszek, Lewiatan, Livio, Żabka.
Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher
Nie ma jak wypieki z siostrzenicą – zawsze stworzymy coś oryginalnego i pysznego 😉
Składniki: (na formę na tartę 26 cm lub mniejszą)
Na tartę:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g margaryny lub masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurt naturalny (gęsty)
Na „nadzienie”:
- 500 g sera z wiaderka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek)
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- kilka łyżeczek powideł śliwkowych Jamar (mniej niż pół słoiczka)
- 3 kuleczki ferrero rocher
- sos wiśniowy do podania
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Robimy szybko coś na kształt a la kruszonki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto wkładamy do formy ugniatamy ręką w taki sposób, aby ciasto rozeszło się po całej formie, delikatnie oblepiamy też brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze z 3-4 minuty w lodówce. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół) około 10-12 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
W misce dokładnie mieszamy (np. widelcem) ser, jajko, cukier, budyń (proszek) i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Na wierzch nakładamy po kilka łyżeczek powideł śliwkowych (rozsmarowując je łyżeczką tworząc „esy-floresy”). Tartę z nadzieniem wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty na 200 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 12-15 minut (warto obserwować brzegi tarty).
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu tartę obsypujemy posiekanymi kuleczkami ferrero rocher. Możemy też od razu delikatnie polać ją sosem wiśniowym.
Tartą podajemy samą lub polaną sosem wiśniowym.
Smacznego
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Podkradam kawałeczek 🙂
Proszę 😉