Z okazji moich… kolejnych 😉 urodzin przygotowałam pod wpływem chwili pyszny sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie). Proste i naprawdę smaczne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Torty urodzinowe z przyjemnością piekę dla moich kochanych dzieci, na swoje święta zawsze wybieram jakieś ciasta, które łączą w sobie moje ulubione smaki. I tak jest właśnie w tym przypadku. Wszyscy domownicy z przyjemnością jedli mój sero-jogurtowiec z konfiturą. Ciasto jest delikatne niczym pianka. Polecam je i Wam. Miłego wieczoru 🙂
Do przygotowania spodu użyłam kakaowych markizów od Cukry Nyskie. Polecam!
Sero-jogurtowiec wzbogaciłam wspaniałą marmoladą od Stovit. To dzięki niej ciasto ma charakterystyczne pęknięcia.
Składniki: (u mnie forma kwadratowa 24×24)
Na ciasto:
- 450 g sera na sernik*
- 1 jogurt tupu greckiego naturalny 400 g
- 4 jajka L
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g masła lub margaryny
- 1 łyżka (z górką) mąki ziemniaczanej
*użyłam Wieluń Mój Ulubiony
Na spód:
- 2 opakowania markizów kakaowych Cukry Nyskie 2x150g
- 75 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
- około 5 łyżeczek marmolady wieloowocowej Stovit
Przygotowanie:
Przygotowujemy spód: Markizy rozdrabniamy w misie blendera z nożami (ja mam mniejszy, więc robię to partiami). Przesypujemy je do większej miski, dodajemy roztopiony tłuszcz i mieszamy łyżką tworząc a la mokry piach. Wysypujemy go na dno wysmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Spód lekko ugniatamy.
Przygotowujemy ciasto: Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy. Do miski z żółtkami dodajemy 150 g masła lub margaryny oraz oba cukry. Całość miksujemy. Następnie dodajemy ser, miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną i naturalny jogurt tupu greckiego. Miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, krótko miksujemy na małych obrotach.
Ciasto wylewamy na nasz markizowy spód. Na wierzchu za pomocą łyżeczki tworzymy esy-floresy z marmolady. Część marmolady podczas pieczenia wniknie w ciasto.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie dół, bez termoobiegu, środkowy poziom). Nasz sero-jogurtowiec pieczemy około 45 minut, aż ciasto zacznie się rumienić z wierzchu a boki odchodzić od formy. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasta nie wyciągamy od razu. Zostawiamy je na 20 minut w lekko uchylonym (wyłączonym) piekarniku.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Pęknięcia na cieście są celowe. Chciałam osiągnąć taki efekt wizualny 🙂
*przepis autorski
Smacznego
bardzo fajny pomysł 🙂
Dziękuję 🙂
Wygląda pysznie! 🙂
Dziękuję 🙂