Sernikowe placuszki z mąką bezglutenową Dziś mam dla was przepis na proste sernikowe placuszki z dodatkiem mieszanki mąk bezglutenowych. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych owoców lub polane syropem klonowym. Idealne na sycące śniadanie. Spróbujcie.
Składniki:
- 250 g twarogu (mielony śmietankowy lub twaróg tłusty/półtłusty)
- 2-3 łyżki bezglutenowej mieszanki mąk Ocelio
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru
- opcjonalnie nieduża ilość ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały twaróg. Jeśli używamy zwykły twaróg (tłusty lub półtłusty), to należy go dobrze rozdrobnić. W przypadku mielonego śmietankowego nie jest to konieczne.
Dodajemy jajko, cukier i na początku 2 łyżki mieszanki mąk i opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy składniki. Jeśli masa wyda się zbyt luźna można dodać więcej mąki.
Placuszki smażymy na małej ilości oleju na małym ogniu. Masę wykładamy na patelnie łyżką, lekko ją ugniatając formując placki. Gdy placuszki zaczną się ładnie rumienić, należy je ostrożnie obrócić za pomocą łopatki.
Takie placuszki smakują idealnie polane syropem klonowym lub miodem.
Smacznego