Sernik z truskawkami (bez spodu)

Sernik z truskawkami (bez spodu) Kremowy, pyszny sernik z dodatkiem truskawek, to moja kolejna s艂odka propozycja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Mi pomaga艂a c贸reczka 馃檪 A efekt? Sernik dos艂ownie rozpuszcza si臋 w ustach. Nasz sernik jest bez spodu, ale wy 艣mia艂o mo偶ecie przygotowa膰 go np. na kruchym cie艣cie lub spodzie z ciasteczek. Taki sernik to idealny dodatek do popo艂udniowej kawy lub herbaty. Mo偶na go te偶 艣mia艂o przygotowa膰 na 艣wi膮teczny st贸艂. Spr贸bujcie.

Podstaw膮 dobrego sernika jest dobrej jako艣ci ser. Ja polecam Wam g臋sty twaro偶ek kanapkowo-sernikowy 鈥濵贸j ulubiony鈥 Wielu艅. Z nim ka偶dy sernik jest udany. U偶ywam go od lat.

Jak przygotowa膰 kremowy sernik z truskawkami?

Sk艂adniki:

  • 1 kg twaro偶ku kanapkowo-sernikowego 鈥濵贸j ulubiony鈥 Wielu艅
  • 4 wiejskie jajka (one nada艂y kolor sernikowi, mo偶ecie te偶 u偶y膰 sklepowych)
  • 3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
  • 3 艂y偶eczki cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g rozpuszczonego mas艂a
  • kilka truskawek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie g贸ra-d贸艂, bez termoobiegu). Na sp贸d piekarnika wk艂adamy ma艂膮 blaszk臋 wype艂nion膮 do po艂owy wod膮.

Sp贸d blaszki (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wyk艂adamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy mas艂em i obsypujemy kasz膮 mann膮.

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba rodzaje cukru i dok艂adnie miksujemy. Nast臋pnie dodajemy rozpuszczone mas艂o, kr贸tko miksujemy.

Kolejno dodajemy 2-3 艂y偶ki sera i m膮k臋 ziemniaczan膮, miksujemy do po艂膮czenia. Teraz dodajemy stopniowo reszt臋 sera, ca艂y czas miksuj膮c.

Serow膮 mas臋 wylewamy do przygotowanej formy. Na wierzchu uk艂adamy pokrojone truskawki (w odst臋pach).

Blaszk臋 z ciastem wk艂adamy na 艣rodkowy poziom nagrzanego piekarnika. I pieczemy oko艂o 60 minut. Sernik nale偶y obserwowa膰, bo czas pieczenia mo偶e by膰 r贸偶ny w zale偶no艣ci od piekarnika (kr贸cej lub d艂u偶ej). Sernik powinien by膰 lekko zarumieniony z wierzchu, a boki sernika powinny odchodzi膰 od blaszki. 

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Nast臋pnie wyci膮gamy i zostawiamy go w ch艂odnym miejscu (najlepiej na ca艂膮 noc).

Przed podaniem sernik opr贸szamy cukrem pudrem i kroimy na kawa艂ki.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz