Sernik z owocami i orzeźwiającą cytrusową nutą

Sernik z owocami i orzeźwiającą cytrusową nutą Lubicie ciasta z owocami? A serniki? Jeśli tak, to zapraszam Was na pyszny przepis. Sernik na zimno z owocami i orzeźwiającą cytrusową nutą. Idealny na ciepłe dni 🙂 Polecam. Ten sernik dosłownie rozpływa się w ustach i te owoce… Ach my kochamy takie ciasta. A w dodatku sernik ma w sobie tą lekką nutę orzeźwienia, której tak każdy szuka w słoneczne dni. Coś cudownego <3

Orzeźwiającą nuta płynie z soków Limmi, które użyła w przepisie. 1 buteleczka takiego soku (200 ml) mieści w sobie sok wyciśnięty z 1 kg cytryn sycylijskich lub 1 kg limonek. I co ważne! Limmi:

  •  nie zawiera cukru ani wody, nie jest to koncentrat lecz naturalny sok wyciśnięty ze świeżych cytryn
  • ma długi termin przydatności do spożycia – 12 miesięcy
  • jest bardzo wydajny
  • posiada nowoczesne, praktyczne i estetyczne opakowanie
  • buteleczka Limmi ma kapsułkę wypełnioną olejkiem eterycznym pochodzącym ze skórki cytrusów, który w małych ilościach wypuszczany jest gdy nalewa się sok.
  • dzięki połączeniu soku z olejkiem, produkt zyskuje właściwy aromat i smak świeżo wyciśniętych cytryn.

Gdzie kupić Limmi? Sklepy tradycyjne w całej Polsce (i sieci lokalne np. Sklepy Doroty), Makro C&C, Selgros, E.Leclerc, Intermarche, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum i sklepy internetowe np. frisco.pl

A wracając do przepisu… Ten sernik możecie śmiało przygotować z innymi owocami, możecie też dodać galaretkę (pamiętajcie, by na sernik nakładać już lekko tężejącą galaretkę i by dobrze wyrównać masę, aby galaretka nie spłynęła wam po bokach).

Składniki: ( na tortownice 26 cm lub kwadratowa tortownica 24×24)

  • 1 kg dobrego sera z wiaderka (nie wodnistego)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%)
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej + minimalna ilość wody do zalania żelatyny
  • 3/4 łyżki soku z limonek Limmi
  • 2 łyżeczki soku z cytryny Limmi
  • 1 cukier wanilinowy 16 g
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • truskawki – 8 sztuk do masy  + kilkanaście na wierzch
  • kilka malin
  • kruche ciastka lub biszkopty do wyłożenia spodu

Przygotowanie:

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz (papier powinien wystawać poza formę). Układamy nasze ciastka.

Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki żelatyny, zalewamy je minimalną ilością chłodnej wody (tylko do przykrycia żelatyny). Odstawiamy do napęcznienia.

Do większej miski przekładamy cały ser, dodajemy śmietankę i sok z limonki oraz cytryny, krótko miksujemy. Następnie dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników.

Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy dosłownie chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Kolejno dodajemy 1 łyżkę  masy serowej (już nic nie podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy – mieszamy. Dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników. Masa powinna być gładka. Dodajemy do masy 8 pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek, krótko mieszamy.

Wykładamy masę do formy, na wierzchu układamy pokrojone truskawki i całe maliny. Rada: Jeśli masa wyda się Wam za rzadka (jej gęstość zależy od użytego sera) można całość włożyć na chwilę do lodówki, aby masa lekko stężała i dopiero wówczas ułożyć owoce.

Sernik wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Po tym czasie podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

  1. Hanna says:

    Serniczek przepychota i na dodatek z moimi ulubionym iowocami. Musze koniecznie wypróbować.. Zaciekawiły mnie soczki.jak bede w Auchanie to sie za nimi rozejrze.

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi