Sernik z miodem

Sernik z miodem przepis

Sernik z miodem

Dziś mam dla Was przepis na pyszny, rozpływający się w ustach sernik z miodem. Nie za słodki, delikatny. Po prostu musicie spróbować. Na jednym kawałku się nie skończy 😉 Taki sernik doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Śmiało możecie go też przygotować na zbliżające się święta wielkanocne.

Jaki miód do sernika?


Do przygotowania sernika użyłam pysznych miodów z Pasieki Rodzinnej. W ich ofercie znajdziecie zarówno miody naturalne, jak i te z dodatkami, m.in. z maliną, z cytryną, pomarańczą, a nawet z mango. Ale to nie wszystko. Są też świece, świeczki i moje ulubione mydełka. Pełną ofertę pasieki znajdziecie tutaj: https://pasieka-rodzinna.pl/

Pasieka Rodzinna to gospodarstwo pasieczne z tradycjami, w którym aktualnie pracuje już trzecie pokolenie pszczelarzy. Pasieki są zlokalizowane w jednym z najczystszych obszarów w Polsce – pośród podkarpackich lasów, z dala od przemysłu i dużego ruchu samochodowego. Co wpływa na jakość i smak miodu. 

Jak przygotować sernik z miodem?

Miodowy sernikSernik z miodem



Składniki:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka miodu z cytryną od Pasieka Rodzinna (fajnie wzbogaca smak)
  • 4 łyżki miodu akacjowego od Pasieka Rodzinna
  • 5 jajek L
  • 1 budyń śmietankowy (40g)

Przygotowanie:

Uwaga! Ja wszystko mieszałam ręczną trzepaczką. Jednak jeśli chcecie składniki można też połączyć mikserem na małych obrotach.

Na dno piekarnika wkładamy dowolną blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnioną do połowy wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

Teraz czas na sernik.

Do miski przekładamy cały ser. Dodajemy śmietankę, oba rodzaje miodu i budyń (proszek). Wszystko mieszamy tylko do połączenia.

Na koniec dodajemy jajka i całość znów mieszamy (tylko do połączenia składników, nie za długo).

Masę wylewamy do przygotowanej formy (u mnie 25x25x6,5 cm wyłożona papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Sernik pieczemy około 70-75 minut. Potem zostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze na 40 minut. Dopiero wyciągamy i studzimy.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Rada: Sernik warto włożyć na noc do lodówki. My dziś nie czekaliśmy i jedliśmy zaraz po przestudzeniu 😉

Smacznego

Wpis we współpracy z Pasieka Rodzinna

8 comments

Dodaj komentarz