Sernik z krówkami i mascarpone – proste ciasto bez pieczenia
Sernik z krówkami i mascarpone (bez pieczenia), to jedno z moich ulubionych rozwiązań. Proste i pyszne ciasto bez pieczenia. Jeśli tak jak ja lubicie serniki, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Masa oparta jest na dwóch rodzajach sera – zmielony twaróg lub dobrej jakości sernik z wiaderka i serek mascarpone. Do tego słodkie kawałki krówek i spód z kruchych ciasteczek. Czego chcieć więcej? Jak dla mnie kolejnego kawałka tego pysznego sernika 😉
Mój sernik z krówkami i mascarpone przygotowałam na weekend do kawy. Do tego talerz pysznych krówek, kruchych ciasteczek, wafle i wiele więcej 😉 Wszystkie pyszne słodkości pochodzą ze sklepu Candy Cup.
Candy Cup – słodkie miejsce prowadzone z pasją
O sklepie Candy Cup pisałam Wam już nie raz np. przy okazji 5-tych urodzin mojego synka (klik). I w tym roku wafelki i inne pyszności towarzyszyły nam podczas urodzin mojego malucha.A duże lizaki w różnych kształtach trafiły do prezentów i po dziś dzień są lizane przez moje szkraby 😉 To już 6-te urodziny! Jejku jak ten czas szybko leci 😉
To była naprawdę barwna uroczystość. A potem była wspaniała wycieczka, o której wspominałam już na Instastory 😉
Ale, ale… Wróćmy do Candy Cup, bo naprawdę warto znać takie słodkie miejsca. Tu każdy miłośnik słodyczy znajdzie coś dla siebie. Przemiła obsługa, która zawsze doradzi i wskaże coś wyjątkowego lub znajdzie słodkie wspomnienie dzieciństwa. Firma posiada swój sklep stacjonarny w Łodzi. Słodkości można zamówić również przez internet. Bardzo sprawna i szybka wysyłka, niskie ceny i… to co najważniejsze – wspaniałe słodyczy. Szczerze polecam Wam zakupy w Candy CupUwaga! Do końca października przy zakupach od 149 zł w sklepie https://www.candycup.pl/ darmowa dostawa kurierem InPost, Paczkomatem, kurierem DPD i Paczką w Ruchu.
Zobaczcie co ja jeszcze zamówiłam 😉 Te słodkości szykuję na inną uroczystość 😉
I choć o słodyczach mogę pisać i pisać, to pora wrócić do przepisu na sernik 😉
Jak przygotować sernik z krówkami i mascarpone?
To bardzo proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Jego wykonanie nie przysporzy Wam problemów. Kilka prostych składników, chwila miksowania i do lodówki. A potem możne już kroić i jeść ze smakiem. Jeśli wolicie serniki z galaretką, to śmiało możecie ją dodać. Pamiętajcie tylko, aby dobrze wyrównać wierzch sernika, by galaretka nie spłynęła na dno ciasta.
Składniki:
- 500 g dobrej jakości sera na sernik (np. Wieluń) lub 3-krotnie zmielony twaróg
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru pudru (około 0,5 szklanki) – można dać więcej
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 16 g żelatyny + około 50 ml wody
- około 1/4 szklanki mleka
- kruche ciastka na spód – u mnie Kruche Wyborne od Candy Cup
- ulubione cukierki krówki (4-5 sztuk) – u mnie mix różnych od Candy Cup
Przygotowanie:
Dno tortownicy (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy mocno obręcz. Na dno układamy kruche ciastka.
Krówki drobno kroimy.
Do miski przekładamy cały ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy składniki do połączenia. Na tym etapie można sprawdzić smak masy i ewentualnie dodać więcej cukru, pamiętając o tym, że krówki dodadzą dodatkowej słodyczy całości.
Do garnuszka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy dosłownie chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Kolejno dodajemy 1 łyżkę masy serowej (już nic nie podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy – mieszamy. Dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników. Masa powinna być gładka.
Następnie dodajemy pokrojone krówki. Całość krótko mieszamy.
Masę wykładamy do przygotowanej formy, w której wcześniej ułożyliśmy kruche ciasteczka. Wyrównujemy wierzch. Posypujemy całość czekoladowymi chrupkami (kupiłam w cukierni). Jeśli takich nie macie możecie użyć innych ozdób, np. startej czekolady, a nawet małych owoców. Całość można też posmarować (gdy sernik zastygnie) masą kajmakową.
Sernik wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego
Ile mleka??? Robię na wyczucie, oby wyszło 🙂
Około 1/4 szklanki. Przepraszam za niedopatrzenie.
Proszę dać znać czy ciasto się udało i smakowało. 3mam kciuki.
Jest rewelacyjne! Dałam pół szklanki mleka, tak zadecydowała córka 🙂 Dziękuję za przepis, podałam go już dalej w świat 🙂
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Przepis poszedł w świat! Wszystkim smakuje 🙂
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂