Sernik z borówkami i test blender ręcznego Zeegma Handy Chef

Witajcie moi drodzy. Dziś przychodzę do Was nie tylko z pysznym przepisem na rozpływający się w ustach sernik z borówkami, ale też z recenzją i poleceniem świetnego ręcznego blendera Handy Chef od marki Zeegma. Co mi się w nim podoba? Jakie ma zalety? O tym w dzisiejszym wpisie. Na końcu czeka na Was oczywiście też pyszny przepis, który przygotowałam przy użyciu wspomnianego blendera 🙂

Dlaczego warto wybrać ręczny blender Handy Chef Zeegma?

W mojej kuchni od lat nie może zabraknąć ręcznego blendera. Przyznam wam, że miałam już kilka. A wszystko zaczęło się od ślubnego prezentu, kiedy to moja siostra podarowała mi pierwszy taki blender. Od tego czasu nie wyobrażam sobie kuchni bez tego urządzenia. Oczywiście tamten blender został pokonany przez czas. I zaczęły się poszukiwania nowego. Jedne blendery były lepsze inne tragiczne. Od jakiegoś czasu dzielnie testuje mój nowy nabytek – blender ręczny Handy Chef od marki Zeegma i muszę przyznać, że spełnił on wszystkie moje wymagania. Czuje, że ten sprzęt zostanie ze mną bardzo długo. Blender marki Zeegma jest naprawdę solidny. Ma silnik o dużej mocy 1500 W. Jego obudowa wykonana jest z metalu. Ma też tzw. ThermoFuse, czyli automatyczną kontrolę temperatury urządzenia. Do tego jestem zachwycona jego budową. Tu do miksowania nie służy jedna końcówka, a aż dwie. Dzięki temu blender naprawdę wszystko ładnie i szybko miksujemy i ubija.

Do czego używam blendera ręcznego Handy Chef?

Za pomocą jednego urządzenia mogę szybko przygotować wiele pysznych przepisów, np. ciasta, ciasteczka, ciasto na pizze (haki spokojnie dają radę), piuree z bananów i innych owoców, zupy krem, szatkuje też warzywa, rozdrabniam ciasteczka, a nawet robię lodowe shaky z mrożonych owoców i piankę do porannej kawy.

Podstawowe zalety blendera ręcznego Zeegma Handy Chef?

  • Silnik o dużej mocy 1500 W
  • Wielozadaniowe urządzenie niewielkich rozmiarów
  • Solidna obudowa z metalu
  • Ładny designe
  • Zestaw różnych końcówek: blendująca, miksująca, ubijająca, rozdrabniająca, haki
  • Łatwa i płynna regulacja prędkości
  • ThermoFuse – automatyczna kontrola temperatury urządzenia
  • Białe podświetlenie LED
  • Blokada przed nieprawidłowym montażem oraz podwójne zabezpieczenie przed niechcianym demontażem
  • Urządzenie jest łatwe w utrzymaniu czystości

Gdzie można kupić blender ręczny Handy Chef?

Blender ręczny Handy Chef kupicie na stronie Zeegma. Obecnie trwa świetna promocja na ten produkt. Szczegóły tutaj: https://zeegma.com/blender-reczny-zeegma-handy-chef

Jak przygotować kremowy sernik z borówkami?

Kto kocha serniki? U mnie w domu wszyscy. Moi znajomi też je uwielbiają. Dlatego to ciasto tak często gości na moim stole. Dziś polecam Wam prosty przepis na pyszny kremowy sernik z borówkami. Dosłownie rozpływa się w ustach. I… to nic, że tym razem popękał. Cóż… pośpiech 😉 Ale w przepisie zostawiam Wam wskazówki, które pozwolą tego uniknąć lub przynajmniej zminimalizować wielkość pęknięcia.

Uwaga! Mój sernik krojony był niedługo po upieczeniu. Wam radzę go jednak wcześniej dobrze schłodzić.

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • kilka borówek

Ciasteczkowy spód:

  • 160 g kruchych ciasteczek
  • 90-100 g masła (ilość zależy od rodzaju użytych ciasteczek)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika warto włożyć blaszkę wypełnioną do połowy wodą. Ja dziś pominęłam i sernik popękał, ale i tak jest pyszny.

Spód blaszki (u mnie tortownica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy ciasteczkowy spód. Ciasteczka wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. 

Do ciasteczek dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Mieszamy. Ma nam powstać a la mokry piach. Wykładamy nim spód foremki, dociskając dłonią.

Czas na sernik:

Białka dokładnie ubijamy.

Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

Następnie dodajemy rozpuszczone masło, krótko miksujemy.

Kolejno dodajemy 2-3 łyżki sera i mąkę ziemniaczaną, miksujemy do połączenia. Teraz dodajemy stopniowo resztę sera, cały czas miksując.

Na koniec pianę z białek należy delikatnie wmieszać do masy serowej.

Masę wylewamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy borówki.

Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. I pieczemy około 60 minut. Sernik należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (krócej lub dłużej). Sernik powinien być zarumieniony z wierzchu, a boki sernika powinny odchodzić od blaszki. 

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy i zostawiamy go w chłodnym miejscu (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

13 comments

Dodaj komentarz