Sernik z ananasem na słonawym spodzie

Sernik z ananasem na słonawym spodzie (4)Sernik z ananasem na słonawym spodzie (7)

Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto. Sernik z ananasem na słonawym spodzie powstał spontanicznie i podbił serca mojej rodziny. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają. Kawałki ananasa sprawiają, że sernik wygląda bardzo ciekawie i aż kusi, żeby sięgnąć po następny kawałek. A słonawy spód z dobrej jakości krakersów wspaniale balansuje smak. Polecam Wam taki sernik z ananasem na słonawym spodzie. Spróbujcie.

Sernik z ananasem na słonawym spodzie (3)Sernik z ananasem na słonawym spodzie (5)

Składniki: (na tortownice 24 cm)

Na słonawy spód:

Na sernik:

  • 1/2 kg sera z wiaderka (dobrej jakości)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (u mnie wiejskie)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 krążki ananasa z puszki

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia sernika

Przygotowanie:

Przygotowujemy spód sernika. Paczkę krakersów (150 g) rozdrabniamy w misie blendera. Następnie mieszamy je szybko z rozpuszczoną margaryną (lub masłem). Krakersami wykładamy spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy, ugniatamy ręką (mi pomagała z radością córeczka). Tortownice ze słonawym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika.

Sernik z ananasem na słonawym spodzie (8)

Przygotowujemy sernik: Do jednej miski wbijamy same białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli (nie musi być na sztywno). Do żółtek dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i miękkie masło (125 g),  Miksujemy na puch.

Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser z wiaderka (gdzieś pomiędzy dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej), cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy ubite białka, króciutko i delikatnie miksujemy z masą (można również wmieszać białka łyżką do masy serowej).

Blaszkę z przygotowanym spodem wyciągamy z lodówki. Masę serową wylewamy na nasz spód. Na wierzch naszego sernika układamy pokrojone krążki ananasa.

Sernik z ananasem na słonawym spodzie (1)

Sernik pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od piekarnika – około 45-50 minut. Należy obserwować sernik, boki powinny delikatnie pod koniec pieczenia odchodzić od formy. Sernik zostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Wyciągamy, gdy całkiem ostygnie zdejmujemy obręcz. Wkładamy najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Sernik z ananasem na słonawym spodzie (6)Sernik z ananasem na słonawym spodzie (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi