Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto. Sernik z ananasem na słonawym spodzie powstał spontanicznie i podbił serca mojej rodziny. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają. Kawałki ananasa sprawiają, że sernik wygląda bardzo ciekawie i aż kusi, żeby sięgnąć po następny kawałek. A słonawy spód z dobrej jakości krakersów wspaniale balansuje smak. Polecam Wam taki sernik z ananasem na słonawym spodzie. Spróbujcie.
Składniki: (na tortownice 24 cm)
Na słonawy spód:
- krakersy solone 150 g od Cukry Nyskie
- 150 g margaryny / masła
Na sernik:
- 1/2 kg sera z wiaderka (dobrej jakości)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu
- 125 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka (u mnie wiejskie)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 krążki ananasa z puszki
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia sernika
Przygotowanie:
Przygotowujemy spód sernika. Paczkę krakersów (150 g) rozdrabniamy w misie blendera. Następnie mieszamy je szybko z rozpuszczoną margaryną (lub masłem). Krakersami wykładamy spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy, ugniatamy ręką (mi pomagała z radością córeczka). Tortownice ze słonawym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika.
Przygotowujemy sernik: Do jednej miski wbijamy same białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli (nie musi być na sztywno). Do żółtek dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i miękkie masło (125 g), Miksujemy na puch.
Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser z wiaderka (gdzieś pomiędzy dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej), cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy ubite białka, króciutko i delikatnie miksujemy z masą (można również wmieszać białka łyżką do masy serowej).
Blaszkę z przygotowanym spodem wyciągamy z lodówki. Masę serową wylewamy na nasz spód. Na wierzch naszego sernika układamy pokrojone krążki ananasa.
Sernik pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od piekarnika – około 45-50 minut. Należy obserwować sernik, boki powinny delikatnie pod koniec pieczenia odchodzić od formy. Sernik zostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Wyciągamy, gdy całkiem ostygnie zdejmujemy obręcz. Wkładamy najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Jak z ananasem to się piszę! Uwielbiam takie smaki 🙂
Pyszności.
Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Polecam 😀
Pięknie wygląda ☺
Dziękuję 🙂
Cudowny sernik.
Dziękuję 🙂
Na sernik to ja zawsze jestem chętna 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję i polecam 😀
Sernik uwielbiam, ananasa również. Ciasto idealne dla mnie. Dzięki za przepis 🙂
Cieszę się 🙂
Pycha i ta urocza rączka 😉
To rączka mojej kochanej córeczki 😀 Często mi pomaga w kuchni 🙂