Sernik w kruchym cieście

Sernik w kruchym cieście Nie wiem jak Wy, ale ja kocham serniki <3 Moja rodzina również podziela tą miłość. Dlatego z okazji moich urodzin co roku robię nie tort, a właśnie sernik 🙂 Tym razem prosty sernik bez miksera w kruchym cieście. Nie sądziłam, że będzie aż tak dobry (robiłam to ciasto w nocy, gdy maluchy już spały 😉 ). Prosty przepis, pyszny efekt. Koniecznie spróbujcie. Taki sernik w kruchym cieście to ciasto, które sprawdzi się na różne okazje lub po prostu będzie pysznym deserem do ulubionej kawy czy herbaty 😉

Ten sernik w kruchym cieście śmiało możecie przygotować bez miksera (ja tak zrobiłam). Wystarczy zagnieść ciasto, a składniki na masę serową dobrze wymieszać. To pyszne i proste ciasto, które uda się każdemu 🙂 Jeśli lubicie rodzynki lub inne bakalie możecie śmiało je wmieszać do masy serowej. Polecam też dodać skórkę startą z cytryny lub limonki. Nadaje fajnego smaku. Ja dziś jednak postawiłam na prostą wersję waniliową 🙂 Pycha 😀 U nas zostały po serniku zostały już tylko słodkie okruszki 😉

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • mała szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu (może być śmietana)

Na sernik:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 4 jajka klasy M
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, sól, cukier i posiekane masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, w trakcie dodajemy jogurt. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski i schładzamy w lodówce (najlepiej przez 30-40 min, ja dziś zostawiłam ciasto tylko na czas przygotowania reszty składników i rozgrzania piekarnika).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę (u mnie kwadratowa 24×24, ale może być również np. tortownica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem.

Przygotowujemy masę serową:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i całość dokładnie i energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (można to zrobić mikserem, jeśli tak wolicie). Następnie dodajemy rozpuszczone masło, znów mieszamy. Kolejno dodajemy część sera, mieszamy. Potem mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Teraz czas na resztę sera. Mieszamy do połączenia składników. Ja wszystko robiłam ręczną trzepaczką, ale możecie użyć miksera.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Bierzemy około 2/3 ciasta i wylepiamy nim spód formy. Na taki spód wykładamy naszą masę serową. Następnie z reszty ciasta odrywamy małe kawałki i tworzymy płaskie łatki układając je na wierzchu masy serowej.

Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 60 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu). Sernik zostawiamy na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy i studzimy. Zdejmujemy obręcz i posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

  1. Halina says:

    Brawo za szczegółowy opis.Tak dokładnego sposobu dawno nie było.Mam nadzieję że wszystko uda się.Panie początkujące na pewno dadzą radę.Dziekuję.Sernik wygląda cudownie , spróbuję wyczarować taki sam.

    • Magdalena says:

      Tak, jak widnieje w przepisie: „Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu)” 🙂
      Pozdrawiam

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi