Sernik śmietankowy pod kruchym ciastem

Sernik śmietankowy pod kruchym ciastem

Sernik śmietankowy pod kruchym ciastem

Dziś mam dla Was przepis na pyszny, kremowy sernik z dodatkiem kruchego ciasta. Uwielbiamy całą rodziną ❤️ Dlatego szczerze polecam i Wam. Ten śmietankowy sernik będzie idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. Możecie też go śmiało przygotować na różne okazje. Jeśli chcecie z ciasta na górze możecie zrobić np. małe serduszka. My jednak wolimy prostotę. Takie serniki u nas zawsze znika w mgnieniu oka. Polecam i Wam 🙂

Jak zrobić sernik o smaku śmietankowym?

Składniki:

  • 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 4 jajka M
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła

Na „kruszonkę”:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka jaj M

Przygotowanie:

Blaszkę (u mnie 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy np. mąką.

Do miski przekładamy ser, wbijamy jajka, dodajemy cukier, budyń i rozpuszczone masło. Wszystko miksujemy do połączenia składników.

Serową masę wylewamy do przygotowanej formy.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło i żółtka. Wyrabiamy w dłoniach ciasto tworząc grudki a la kruszonkę (rozcierałam masło z cukrem i resztą składników). Schładzamy w lodówce lub od razu układamy na masę serową. Uwaga! To nie jest typowa kruszonka, a raczej kruche ciasto. Ja czasem chwilę miksuję składniki, żeby szybciej powstały grudki.

Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) piekarnika i pieczemy około 60-65 minut (ładnie zarumienione ciasto z wierzchu, ciasto należy obserwować piekarnik grzeje inaczej).

Sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ja zawsze zostawiam jeszcze chwilę w wyłączonym zamkniętym piekarniku i dopiero go lekko uchylam.

Sernik kroimy dopiero, gdy całkowicie ostygnie. Można go też dobrze schłodzić np. w lodówce, wówczas masa będzie jeszcze bardziej zwarta. My jednak wolimy taką delikatną, rozpływającą się w ustach.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Angela Anuluj pisanie odpowiedzi