Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką (1)

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką. Jedno z naszych ulubionych ciast w ciepłe wiosenne lub letnie dni. Pyszny, prosty w przygotowaniu i do tego bez pieczenia. Ostatnio zatęskniłam za sernikiem z galaretką. Rodzina chyba też, bo… chwilę po wyjęciu z lodówki połowy sernika już nie była 😉 W sezonie zamiast brzoskwiń z puszki możecie użyć świeżych owoców lub dodać inne (polecam truskawki). Spróbujcie.

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką (3)

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik (z wiaderka, nie może być wodnisty)
  • 2 połówki brzoskwiń z puszki *
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • około 1/2 szklanki mleka (dałam ciut mniej)
  • 150 g śmietanki 30% (lub 36%)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżka skórki cytronu (lub innej)
  • 2 pomarańczowe galaretki
  • około 3/4 opakowania herbatników Petit Beurre pełnoziarnistych Cukry Nyskie

*w sezonie można zamienić na świeże brzoskwinie lub inne owoce np. truskawki

Przygotowanie:

Rozpuścić 1 galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody.

Na dno tortownicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spód pokruszyć herbatniki. Herbatniki polać lekko galaretką. Resztę galaretki odstawić.

Mleko gotujemy, odstawiamy z ognia. Rozpuszczamy w mleku żelatynę, mieszając dokładnie.

W misce krótko miksujemy ser, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 1-2 łyżki masy serowej i mieszamy ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki masy i znów mieszamy. Czynność powtarzamy, następnie przekładamy całość do masy serowej i krótko miksujemy na jednolitą masę.

Do naszej masy serowej dodajemy skórkę z cytronu i pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Chwilę miksujemy.

Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki, aby sernik lekko stężał. Na tyle by można było wylać na wierzch cienką warstwę galaretki (przestudzonej). Wstawiamy sernik znów do lodówki w między czasie przygotowujemy drugą galaretkę (znów o 50 ml mniej wody niż na opakowaniu), studzimy ją. Przestudzoną wylewamy na nasz sernik (delikatnie).

Gdy całość ładnie stężeje kroimy ciasto. Aby sernik ładnie wyszedł z formy warto wokół przejechać nożem.

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Skomentuj Zosia Anuluj pisanie odpowiedzi