Sernik na biszkoptach

Sernik na biszkoptach

Sernik na biszkoptach

Dziś mam dla Was przepis na sernik na biszkoptach. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Już podczas pieczenia kusi zapachem ❤️ „Mamo, co tu tak pysznie pachnie?” Taka była reakcja mojego synka, gdy piekłam ten sernik ostatnim razem 🙂 Moje dzieci uwielbiają serniki. A jak jest u Was? Czy w waszych domach też wszyscy kochają to proste, kremowe ciasto? Jeśli tak, to polecam Wam ten przepis na sernik. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Taki sernik też śmiało można przygotować na zbliżające się święta.

Jeśli szukacie innych przepisów na sernik, to na moim blogu czeka na Was kilka inspiracji, np. przepis na sernik na mleku skondensowanym.

Sernik

Jak przygotować sernik na biszkoptach?

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik (dobrej jakości)
  • 1 budyń waniliowy (40 g) / u mnie wersja z cukrem
  • 4 jajka M
  • 0,5 szklanki cukru / można dać odrobinę więcej jeśli lubicie słodsze ciasta
  • 100 g rozpuszczonego masła lub margaryny
  • biszkopty
  • niewielka ilość mleka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blaszkę (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty maczamy w mleku (króciutko) i wykładamy na dnie blaszki, jeden obok drugiego.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie miksujemy lub energicznie mieszamy ręczną trzepaczką.

Następnie dodajemy partiami ser i budyń. Za każdym razem mieszamy/miksujemy, tylko do połączenia składników.

Serową masę wykładamy łyżką na nasze biszkopty.

Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Sernik pieczemy około 55 minut. Sernik należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Sernik powinien być zarumieniony z wierzchu.

Sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy i zostawiamy go w chłodnym miejscu (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego

Prosty sernik na biszkoptach

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi