Sernik mascarpone z pistacjową warstwą i borówkami

Sernik mascarpone z pistacjową warstwą i borówkami – ciasto bez pieczenia

Dziś mam dla przepis na pyszny, kremowy, dosłownie rozpływający się w ustach sernik mascarpone z pistacjową warstwą. Do tego moje ukochane borówki. Połączenie doskonałe. To idealny deser bez pieczenia do popołudniowej kawy lub herbaty 🙂 Minimalna ilość składników, proste przygotowanie. To pyszne ciasto na zimno pokochała cała moja rodzina. Spróbujcie i Wy. Polecam.

Jak zrobić sernik mascarpone z pistacjową warstwą?

Składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 1 galaretka krystaliczna smak truskawka-wanilia*
  • 300 ml wody
  • 2 pełne łyżki pasty pistacjowej
  • 1 bita śmietana w proszku
  • 200 ml mleka (zimnego)

*Rada: Można dodać inną galaretkę krystaliczną, ale wówczas należy
próbować masę podczas przygotowania i w razie potrzeby ją dosłodzić

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Lekko studzimy.

Bitą śmietanę mieszamy energicznie z mlekiem ręczną trzepaczką lub
krótko miksujemy. Ma tylko lekko się napuszyć, nie trzeba jej ubijać.

Do galaretki dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia.

Dodajemy naszą bitą śmietanę i wszystko krótko miksujemy.

Odkładamy 15 łyżek masy do innej miski. Resztę masy wylewamy do
szczelnej foremki (u mnie tortownica 22 cm) wyłożonej papierem do
pieczenia i wkładamy do lodówki.

Do odłożonej masy dodajemy 2 łyżki pasty pistacjowej i miksujemy całość.

Gdy masa w lodówce lekko zacznie tężeć wyciągamy naszą foremkę i
ostrożnie łyżka po łyżce wykładamy na wierzch naszą warstwę pistacjową.

Na koniec całość posypujemy garstką borówek.

Sernik wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na około 2-3 godziny
lub całą noc.

Smacznego

P.s. Pastę pistacjową dostaniecie np. w sklepie JAWO Wciąż działa mój kod zniżkowy na zakupy ? Kod: SLODKIE10

 

2 comments

  1. C says:

    Warto korzystać z sezonowych owoców – zwłaszcza, gdy ma się pod ręką to pysznie zapowiadający się przepis 🙂 Na pewno będzie próbowane, bo sernik prezentuje się znakomicie!

Dodaj komentarz