Sernik mascarpone z pistacjową warstwą i borówkami – ciasto bez pieczenia
Dziś mam dla przepis na pyszny, kremowy, dosłownie rozpływający się w ustach sernik mascarpone z pistacjową warstwą. Do tego moje ukochane borówki. Połączenie doskonałe. To idealny deser bez pieczenia do popołudniowej kawy lub herbaty 🙂 Minimalna ilość składników, proste przygotowanie. To pyszne ciasto na zimno pokochała cała moja rodzina. Spróbujcie i Wy. Polecam.
Jak zrobić sernik mascarpone z pistacjową warstwą?
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 1 galaretka krystaliczna smak truskawka-wanilia*
- 300 ml wody
- 2 pełne łyżki pasty pistacjowej
- 1 bita śmietana w proszku
- 200 ml mleka (zimnego)
*Rada: Można dodać inną galaretkę krystaliczną, ale wówczas należy
próbować masę podczas przygotowania i w razie potrzeby ją dosłodzić
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Lekko studzimy.
Bitą śmietanę mieszamy energicznie z mlekiem ręczną trzepaczką lub
krótko miksujemy. Ma tylko lekko się napuszyć, nie trzeba jej ubijać.
Do galaretki dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia.
Dodajemy naszą bitą śmietanę i wszystko krótko miksujemy.
Odkładamy 15 łyżek masy do innej miski. Resztę masy wylewamy do
szczelnej foremki (u mnie tortownica 22 cm) wyłożonej papierem do
pieczenia i wkładamy do lodówki.
Do odłożonej masy dodajemy 2 łyżki pasty pistacjowej i miksujemy całość.
Gdy masa w lodówce lekko zacznie tężeć wyciągamy naszą foremkę i
ostrożnie łyżka po łyżce wykładamy na wierzch naszą warstwę pistacjową.
Na koniec całość posypujemy garstką borówek.
Sernik wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na około 2-3 godziny
lub całą noc.
Smacznego
P.s. Pastę pistacjową dostaniecie np. w sklepie JAWO Wciąż działa mój kod zniżkowy na zakupy ? Kod: SLODKIE10
To ciasto wygląda pysznie a wykonanie mega łatwo, dlatego chętnie wypróbuję przepis
Warto korzystać z sezonowych owoców – zwłaszcza, gdy ma się pod ręką to pysznie zapowiadający się przepis 🙂 Na pewno będzie próbowane, bo sernik prezentuje się znakomicie!