Serniczki w słoiczkach

Serniczki w słoiczkach – deser na zimno

Dni są coraz cieplejsze. Lato zbliża się wielkimi krokami. Znów zaczynają u mnie królować desery i ciasta na zimno. Dziś przepis na jeden z nich. Pyszne i proste w przygotowaniu serniczki w słoiczkach. Ten prosty deser na zimno sprawdzi się idealnie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Możemy go też śmiało zaserwować na różnych spotkaniach i przyjęciach. Moje małe serniczki na zimno zwieńczyłam truskawkową glazurą. Całość jest pyszna i pięknie się prezentuje. Spróbujcie.

Składniki:

  • 500 g dobrej jakości sera na sernik
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru (około 0,5 szklanki) – można dać trochę więcej
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 16 g żelatyny + około 50 ml wody
  • około 1/4 szklanki mleka
  • glazura mirror o smaku truskawkowym Ascanio Kandy

Z podanych składników można też przygotować sernik w małej tortownicy 20-22 cm.

Przygotowanie:

Do miski przekładamy oba rodzaje sera i oba rodzaje cukru. Miksujemy składniki do połączenia. Na tym etapie można sprawdzić smak masy i ewentualnie dodać więcej cukru pudru.

Do garnuszka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy krótką chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Kolejno dodajemy 1 łyżkę masy serowej (już nic nie podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy – mieszamy. Dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników.

Masę wykładamy do słoiczków. Wkładamy na kilka minut do lodówki. Po tym czasie na chwilę wyciągamy nasz deser, dekorujemy wierzch glazurą i wkładamy całość znów do lodówki (na minimum 3 godziny) do całkowitego stężenia masy. Ja zostawiam serniczki na noc w lodówce.

Smacznego

*współpraca

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz