Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Schab w sosie własnym. Taki schab można przygotować w tygodniu lub podać na świąteczny obiad. Jego przygotowanie jest proste. To jeden z obiadów, który można zaliczyć do jednogarnkowych, bo wszystko przygotowujemy na tej samej patelni. Dzięki temu sos jest ciemny i aromatyczny.

Tak przygotowany schab w sosie własnym doskonale smakuje w towarzystwie ziemniaków i zestawu ulubionych surówek. U nas znów sałatka firmowa od Moryń i szybka surówka z sałaty na słodko. Uwielbiamy takie połączenia. A Wy, z czym najchętniej podalibyście taki schab w sosie własnym?

 

Składniki:

  • 8 cienkich plastrów schabu
  • 2 czubate łyżki suszonej cebuli lub 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • niewielka ilość oleju do podsmażenia schabu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • ⅓ łyżeczki majeranku
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 czuta łyżeczka mąki pszennej
  • woda do duszenia mięsa

Przygotowanie:

Przygotowujemy głęboką patelnię z pokrywką lub inny podobny garnek.

Plasterki schabu oprószamy z dwóch stron świeżo mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowane mięso warto schłodzić pół godziny w lodówce.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy partiami nasze plastry schabu z obu stron po około 2 minuty na średnim ogniu. Ściągamy je z patelni. Uwaga: Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki dobremu obsmażeniu mięsa oraz wykorzystaniu wszystkich „smaczków” ze smażenia, dlatego wszystko robimy w tej samej patelni.

Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu po smażeniu mięsa. Pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Jeśli używamy suszonej cebuli, podsmażamy chwilę tylko czosnek, a suszoną cebulę dodajemy wraz z wodą i przyprawami.

Do cebuli i czosnku dodajemy nasz obsmażony schab i zalewamy wszystko wodą, tak by woda przykryła mięso. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, słodką czerwoną paprykę i majeranek.

Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, co jakiś czas dolewając niewielką ilość wody. Pod koniec duszenia warto dodać do sosu łyżeczkę masła, wzbogaca smak.

Nasz schab dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny.  Po tym czasie mięso powinno być idealne.

Zagęszczamy nasz sos: Do szklanki przekładamy łyżeczkę mąki, mieszamy ją z niewielką ilością wody. Następnie dodajemy 1 łyżkę gorącego sosu, mieszamy, znów łyżka sosu i mieszamy. Dopiero teraz zawartość szklanki dolewamy do składników na patelni, wszystko lekko mieszamy. Jeszcze chwilę zostawiamy na palniku. Próbujemy sos i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi