Schab w delikatnie pomidorowym sosie

Schab w delikatnie pomidorowym sosie

Co dziś było u Was pysznego na obiad? U mnie znów królował pyszny schab w sosie, ziemniaczki i szybka surówka z kapusty, marchewki i pora. Prosto i naprawę pysznie. My takie obiady bardzo lubimy, a Wy? Wolicie klasykę czy coś bardziej wymyślnego?


Składniki:

  • około 600-700 g schabu pokrojonych na grubsze plastry
  • 2 czubate łyżki płatków suszonej cebuli lub 1 duża cebula
  • 2 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego
  • niewielka ilość oleju do podsmażenia schabu
  • woda do duszenia mięsa
  • mąka do zagęszczenia sosu (około łyżeczki)
  • przyprawy: po szczypcie granulowanego czosnku, słodkiej czerwonej papryki i majeranku, 4-5 kulek ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy (ja używam mielonych liści laurowych, daję szczyptę) oraz sól i świeżo mielony pieprz do smak (ilości orientacyjne, zawsze dodajemy wg własnego smaku) / dobrej jakości przyprawy znajdziecie w ofercie Skworcu

Przygotowanie:

Przygotowujemy głęboką patelnię z pokrywką lub inny podobny garnek.

Plasterki schabu oprószamy z dwóch stron świeżo mielonym pieprzem i solą. Z każdej strony delikatnie oprósz także mąką.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy nasze plastry schabu z obu stron po około 2 min na średnim ogniu. Jeśli nam się wszystkie nie mieszczą robimy to partiami, ściągamy gdzieś na bok na talerz, a potem cały schab wraca na tą samą patelnię.

Teraz dolewamy wodę, tak by przykrywała nasze mięso. Dodajemy suszoną cebulę, przecier i przyprawy. Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją drobno pokroić i wcześniej podsmażyć na tłuszczu po smażeniu mięsa.

Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, co jakiś czas dolewając niewielką ilość wody. Nasz schab dusimy około 1,5 godz.

Pod koniec sos zagęszczamy mąką. Jeszcze chwilę gotujemy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz