Schab pieczony w rękawie Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny pieczony schab. Tak przygotowane mięso można podać na ciepło na obiad (w towarzystwie powstałego podczas pieczenia sosu) lub na zimno w formie wybornej domowej wędliny. Schab pieczony w rękawie wychodzi naprawdę soczysty, miękki, nie jest wyschnięty, ani twardy. A prosta mieszanka przypraw dodaje nadaje mięsu wspaniałego smaku i aromatu. Musicie koniecznie spróbować.
Schab upiekłam w rękawie do pieczenia Stella Pack S.A.
Podany przepis jest na mniejszy kawałek mięsa. Jeśli użyjecie mięsa od 1 kg lub cięższego, to pamiętajcie, by stosować się prostej zasady:
Mięso pieczemy zgodnie z zasadę 1 kg mięsa – 55 minut +5-7 minut zostawione w wyłączonym piekarniku.
Składniki:
-
0,6 kg schabu bez kości
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
-
1 łyżeczka granulowanego czosnku
-
2 łyżeczki majeranku
-
1 pełna łyżka masła
-
3 liście laurowe
Przygotowanie:
Mięso przekładamy do miski i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, granulowany czosnek i majeranek.
Tak przygotowane mięso wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, z termoobiegiem).
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, posypujemy rozgniecionymi w dłoniach liśćmi laurowymi i na wierzch nakładamy łyżkę masła. Rękaw zawiązujemy z dwóch stron i dziurkujemy w 4-5 miejscach za pomocą patyczków do szaszłyków.
Mięso układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 38-40 minut. Potem zostawiamy jeszcze na 5 minuty w wyłączonym i zamkniętym piekarniku.
Sos można zlać i podawać do schabu (na ciepło) lub wykorzystać do innych dań, a schab podawać jako wędlinę.
Smacznego
Fajny prosty przepis. Super ? na pewno spróbuję ?
Polecam 🙂
Dzisiaj robiłam schab z tego przepisu, tylko dodałam do środka morele suszone. Mięsko jest idealne, przepyszne. Polecam Wszystkim
Cieszę się, że przepis się spodobał 😀