Saturator w kuchni – dlaczego warto go mieć?
Odpowiednie nawodnienie ma duży wpływ na kondycję organizmu człowieka. Dlatego warto dbać o to, aby mieć zawsze pod ręką swój ulubiony napój. Ze względu na to, że to właśnie woda powinna stanowić nasze główne źródło nawodnienia, zwłaszcza osoby, które mają problem z jej piciem, często stawiają na jej gazowaną wersję, która jest nieco wyraźniejsza w smaku i szybciej gasi pragnienie. Żeby jednak ograniczyć produkcję plastikowych odpadów, a także móc w każdej chwili napić się gazowanej wody, warto zainwestować w saturator. Dlaczego warto mieć takie urządzenie w swojej kuchni? Podpowiadamy.
Jak działa saturator w kuchni?
Obecnie dostępne na rynku domowe saturatory niczym już nie przypominają tych wózków, które można było obserwować na ulicach miast w czasach PRL-u. Teraz wyróżniają się one kompaktowymi rozmiarami, estetycznym wyglądem i intuicyjną obsługą. Za ich pomocą można przygotować nie tylko wodę gazowaną, ale również wykorzystując na przykład syrop do saturatora, tworzyć gazowane, orzeźwiające, słodkie napoje. Mimo że obecnie saturatory stają się coraz bardziej trendy, to jednak nie wszyscy do końca zdają sobie sprawę z tego, jak działa takie urządzenie. Otóż składa się ono z saturatora, butelki na wodę oraz naboju CO2.
Żeby uzyskać gazowany napój, wystarczy tylko napełnić butelkę wodą z kranu lub filtrowaną bądź też innym trunkiem, a następnie włożyć w wyznaczone miejsca i nacisnąć przycisk. Stopień nasycenia dwutlenkiem węgla napoju uzależniony od tego, jak długo będziemy trzymać wciśnięty przycisk. W ciągu zaledwie chwili możemy więc uzyskać gazowany, orzeźwiający napój o dowolnym smaku, wykorzystując tylko wodę i syrop do saturatora.
Dlaczego warto mieć saturator w kuchni?
Te kompaktowe, intuicyjne urządzenia wyróżniają się szeregiem zalet. Bez wątpienia jednak warto zainwestować w saturator, jeżeli zależy nam na ograniczeniu produkcji plastikowych śmieci i cenimy sobie wygodne rozwiązania. Urządzenie takie pozwala zaoszczędzić nie tylko sporo pieniędzy, ale również czasu. Zamiast wychodzić do sklepu po ulubiony napój lub wodę gazowaną, a następnie dźwigać ciężkie butelki, lub zgrzewki, wystarczy tylko napełnić butelkę saturatora wodą, ewentualnie dodać ulubiony syrop i nacisnąć przycisk, aby po chwili móc cieszyć się z orzeźwiającego smaku gotowego napoju.
Obecnie dostępne saturatory wyróżniają się efektownym, minimalistycznym designem, dzięki czemu świetnie prezentują się w kuchniach zaaranżowanych niemal w każdym stylu. Mogą więc stanowić nie tylko funkcjonalny, ale również estetyczny dodatek takiej przestrzeni. Jeden nabój CO2 wystarczy, aby nasycić dwutlenkiem węgla 60 do 80 litrów wody, dzięki czemu urządzenie to jest niezwykle wydajne i oszczędne.
/artykuł sponsorowany/